10.02.2022 Starost: 136 dni

POGAJANJA S SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA- PREDLOG SINDIKATOV PO GROBIH OCENAH OCENJEN NA 1,5 MILIJARDE EVROV

Ljubljana, 10.2.2022 - Včeraj je potekala seja pogajalske skupine vlade z sindikati javnega sektorja, na seji je sodeloval tudi predstavnik Združenja občin Slovenije. Danes se bo sestala vladna pogajalska skupina in bo obravnavala včeraj podane zahteve sindikatov

Sindikati javnega sektorja so predstavili svoje zahteve, zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Zahtevajo še, da se določi avtomatično usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače in se nato dogovorijo ustrezna razmerja tudi do višjih plačnih razredov.

O zahtevi sindikatov javnega sektorja po dvigu plač za šest plačnih razredov za vse javne uslužbence bo odločala vlada. V vladni pogajalski skupini smo bili prvič seznanjeni z zahtevo sindikatov po dvigu plač vsem 188.000 javnim uslužbencem za šest plačnih razredov. Po grobih ocenah  bi ta zahteva le pri osnovnih plačah pomenila 1,5 milijarde evrov višjo maso plač v javnem sektorju.
Sindikati javnega sektorja sicer pričakujejo odgovor vlade do 15. februarja.

< ZDRUŽENJA OBČIN POZVALA K ODPRAVI PLAČNIH NESORAZMERIJ MED PLAČAMI ŽUPANOV IN DIREKTORJEV OBČINSKIH UPRAV TER DIREKTORJEV IN RAVNATELJEV JAVNIH ZAVODOV