05.07.2022 Starost: 210 dni

POGAJANJA S SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA

Ljubljana, 4. 7.2022 – Vladna pogajalska skupina v kateri imamo tudi reprezentativna združenja svoje predstavnike se je sestala s sindikati javnega sektorja. Namesto uskladitve vrednosti plačnih razredov je pogajalska skupina na današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja za javne uslužbence do 24. plačnega razreda ponudila enkratne draginjske dodatke.

Javnim uslužbencem do 24. plačnega razreda se ponuja dodatnih 325 evrov regresa, regres bi za te plačne skupine torej znašal 1400 evrov, je po današnjih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Z enkratnim draginjskim dodatkom želi vlada pomagati najranljivejšim skupinam, je izpostavila Ajanović Hovnik. "Ob zavedanju tega, da se lahko razmere pozneje v jeseni še dodatno spremenijo, bi vlada potem ponovno ukrepala z enkratnimi intervencijami," je dodala.

Na uvodnem srečanju pred dvema tednoma so se vlada in sindikati dogovorili, da bodo takoj pristopili tudi k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov. "V tem trenutku ocenjujemo, da to ni primerno," je odstop od te zaveze komentirala ministrica. Pojasnila je, da je zaradi nepredvidljivosti razmer, napovedane jesenske draginje in inflacije javnim uslužbencem bolje pomagati s poračunom regresa, kjer sta bruto in neto znesek enaka. "Če bi se jeseni razmere še dodatno poslabšale, bi vlada ponovno ukrepala z enkratnimi intervencijami," je pojasnila.

Z odločitvijo vlade, da je usklajevanje plačne lestvice za zdaj umaknjeno z mize, so nezadovoljni v obeh sindikalnih pogajalskih skupinah. Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dejal, da se na krovni ravni v pogajanjih pogovarjajo o plačilu za delo in ohranjanju realne vrednosti plačnih razredov in ne o draginjskih dodatkih. "Naše stališče je, da je treba nujno uskladiti vrednost plačnih razredov z inflacijo, morda tudi z delom produktivnosti," je dejal. Poudaril je, da so to usklajevanje na prvih pogajanjih določili kot prioriteto, s katero bodo zaključili do konca letošnjega septembra. "Razen, če je imela vladna stran figo v žepu," je dodal.

Ministrica je dejala še, da lahko s pogovori o uskladitvi vrednosti plačnih razredov začnejo takoj, a šele za naslednje leto in v povezavi s sistemskimi spremembami. K usklajevanju plač z inflacijo pa vlade zakonodaja ne zavezuje, prav tako ne vedo, kakšna bo letošnja inflacija, je dejala.

< MESEČNI UTRIP MESECA JUNIJA 2022