21.01.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

PODPISANE POGODBE ZA SOFINANCIRANJE IZGRADNJE MLADINSKIH HOTELOV

Ljubljana, 21. 01.09 - Minister za šolstvo je danes z direktorji šestih mladinskih centrov, ki so bili izbrani na razpisu, podpisal pogodbe o sofinanciranju izgradnje mladinske infrastrukture. Gre za sofinanciranje investicij v mladinsko turistično infrastrukturo oziroma mladinske hotele, vrednost razpisa, ki sicer še poteka, pa je 6,6 milijona evrov.

Razpis v okviru evropskih kohezijskih sredstev je v začetku septembra objavil Urad RS za mladino v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo in šport. Kot je pred podpisom pogodb pojasnil direktor urada za mladino Peter Debeljak, je bil predmet razpisa sofinanciranje za izvedbo investicij na področju javne mladinske turistične infrastrukture.

Mladinski centri, ki bodo prejeli sredstva, bodo poleg izvajanja mladinskih programov zagotavljali tudi nastanitvene zmogljivosti, kar po Debeljakovih besedah pomeni dodano vrednost mladinskim centrom. S tem bodo namreč mladim ponujene možnosti za izvajanje dolgoročnih mladinskih programov, hkrati pa naj bi pod ugodnimi pogoji sofinanciranja spodbudili tudi večjo investicijsko aktivnost lokalnih skupnosti na področju mladih.

Po besedah šolskega ministra Lukšiča je namen sofinanciranja, da tudi mladi v bolj odročnih slovenskih krajih dobijo možnost za neformalno socializacijo, ki bo temeljila na njihovih predstavah in lastnih idejah. Skupna vrednost razpisa je 6,6 milijona evrov, v tokratnem prvem roku pa so razdelili 57 odstotkov teh sredstev oziroma 3,7 milijona evrov. Razpis sicer še ni zaključen, naslednji rok za prijavo je 9. februar, po potrebi pa ga bodo ponovili tudi junija.

Na tokratni razpis se je sicer prijavilo osem mladinskih centrov, pogoje pa jih je izpolnjevalo šest. Sredstva za izgradnjo mladinske turistične infrastrukture bodo prejeli Koroški zavod za kulturo, Celje mladinski center, Mladinski center Brežice, JZ Vetrnica Slovenj Gradec, Mladinski center Velenje ter Mladinski center Krško. Odobrena višina sredstev sicer povprečno znaša 51 odstotkov investicijske vrednosti projektov. Izgradnja mladinske infrastrukture, ki je bila predmet razpisa, sicer zajema 6555 kvadratnih metrov površin, prinesla pa bo 254 novih postelj v mladinskih hotelih in predvidoma 16,5 novih delovnih mest.

< JUTRI POGAJANJA O VIŠINI POVPREČNINE ZA LETO 2009