05.06.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

PODPIS KOLEKTIVNE POGODBE ZA JAVNI SEKTOR

Danes bosta ministra Gregor Virant in Andrej Bajuk v imenu Vlade z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja podpisala kolektivno pogodbo za javni sektor in kolektivno pogodbo o skupni metodologiji za uvrščanje orientacijskih delovnih mest in nazivov v plačne razrede.

Podpis pogodbe bo omogočil uveljavitev enotnega plačnega sistema septembra.

Doro Hvalica, vodja pogajalske skupine meni, da bo prepričljiva večina sindikatov danes podpisala kolektivno pogodbo za javni sektor. Kateri od sindikatov, ki še ni zaključil vseh pogajanj, danes morda ne bo podpisal kolektivne pogodbe, ampak jo bo podpisal kasneje, vsaj do 11. junija.

Kot so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), glavni odbor sindikata na sredini seji ni odločal o podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, saj še niso podpisani aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti. Sviz tako danes kolektivne pogodbe za javni sektor še ne bo podpisal.

Po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta obstaja 99-odstotna verjetnost, da bo nov enotni plačni sistem v javnem sektorju zaživel že s septembrom. Po njegovih besedah bo vlada danes obravnavala in sprejela pooblastilo za podpis kolektivne pogodbe in tudi pooblastilo za podpis kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev, ki bodo podpisane predvidoma 11. junija. Poleg Viranta bo danes pogodbo podpisal finančni minister Andrej Bajuk.

Današnji podpis kolektivne pogodbe je še zadnji korak za uveljavitev novega enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. To pomeni, da bodo dobili zaposleni v javni upravi, ki jih je okoli 160.000, s septembrskim izplačilom izdatno višje avgustovske plače. Izplačali jim bodo namreč tudi prvo četrtino odprave plačnih nesorazmerij s poračunom od 1. maja in poračun uskladitve z inflacijo prav tako od 1. maja.

< KOMISIJA RELEX ODBORA REGIJ V SLOVENSKI BISTRICI