14.05.2008 Starost: 15 let
Kategorija: Novice

ODPOVEDAN PODPIS KOLEKTIVNE POGODBE

Minister za javno upravo Gregor Virant je danes odpovedal podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Razlog naj bi bil  protest sindikatov javnega sektorja, predvsem policijskega in carinskega sindikata ter sindikata paznikov. Vlada naj bi po njegovih besedah v novelo Zakona o sistemu plač vnesla nekatere določbe mimo dogovora s sindikati.

Ĺ lo naj bi za določbe, ki rušijo dogovorjene izravnave med uniformiranimi poklici v javni upravi, ki naj bi bile vnesene na predlog ministra za obrambo Karla Erjavca, minister Virant pa naj bi jim je odločno nasprotoval.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Virant se bo s sindikati sestal v četrtek, ko bodo poskušali najti rešitve, ki bodo za njih sprejemljive in bodo ponovno vzpostavile enotnost v plačnem sistemu in pravična razmerja, pred tem pa se bo o tem pogovoril tudi s premierom Janšo.<o:p></o:p>

Vlada je sicer na četrtkovi seji za obravnavo v Državnem Zboru po nujnem postopku na majski seji pripravila novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Novela omogoča parcialni pristop, po katerem bodo lahko v nov plačni sistem šle tiste dejavnosti, ki bodo do konca maja sklenile kolektivne pogodbe.<o:p></o:p>

< PREDSTAVITEV S PODROČJA SISTEMA JAVNIH USLUŽBENCEV