12.12.2008 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

ODBOR ZA PODALJŠANJE FINANCIRANJA OBČINSKIH MUZEJEV IZ PRORAČUNA

Ljubljana, 12. 12.2008 - Parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino je na današnji nujni seji potrdil predlog novele zakona o varstvu kulturne dediščine, s katero želi vlada za leto dni podaljšati prehodno obdobje financiranja občinskih muzejev, ki bi se sicer izteklo konec tega leta. Državni zbor bo o noveli odločal na izredni seji v torek.

Kot je uvodoma povedala ministrica za kulturo Majda Ĺ irca, lahko s 1. januarjem 2009, če ne bodo spremenili letos sprejetega zakona o varstvu kulturne dediščine, nastane pravna praznina za financiranje tistih muzejev in galerij, ki jih ni ustanovila država, a jih je doslej financirala. To je po njenih besedah tudi razlog, zakaj novelo sprejemajo po skrajšanem postopku, kajti "nobenemu ni v interesu, da bi z januarjem muzeji in galerije ostali brez plač". Novi zakon namreč muzejem in galerijam, katerih ustanoviteljice so lokalne skupnosti, daje možnost pridobitve statusa t.i. pooblaščenega muzeja, ki bodo opravljali javno službo in sestavljali muzejsko mrežo zunaj nacionalnih muzejev. Kateri so pooblaščeni muzeji, bi morali po zakonu določiti do konca leta, ker pa to ne bo izvedeno pravočasno, je treba podaljšati prehodno obdobje pred uveljavitvijo novega načina njihovega financiranja, je pojasnila ministrica.

čŒlani odbora so v več kot dveurni razpravi o zgolj dveh členih novele odprli nekatera vprašanja, ki so bila, kot je bilo mogoče sklepati iz njihovih besed, izpostavljena že ob sprejemanju zakona. Nazadnje pa so kljub očitkom opozicije, da sprememba zakona ni bila skrbno pripravljena, in z manjšimi vsebinskimi popravki le izglasovali, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Novela tako določa, da bo država tovrstne muzeje v letu 2009 financirala iz proračuna najmanj v obsegu iz leta 2008 - za to bo po oceni vlade potrebnih 14,6 milijona evrov, s 1. januarjem 2010 pa bodo njihovo financiranje prevzele pokrajine ali občine. Ministrstvo bo med muzeji, ki izpolnjujejo zahteve za pridobitev pooblastila za opravljanje državne javne službe, na podlagi javnega razpisa izbralo najprimernejše, prvo pooblastilo za njeno opravljanje pa bo vlada morala podeliti najkasneje do 30. septembra 2009.

< NA 4. REDNI SEJI VLADE O DODATNIH UKREPIH NA PODROČJU IMPLEMENTACIJE PLAČNEGA SISTEMA V JAVNEM SEKTORJU