18.11.2009 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

ODBOR ZA OKOLJE IN PROSTOR O PROBLEMATIKI SPREJEMANJA OPN-jev

Ljubljana, 18. novembra  - Odbor DZ za okolje in prostor je na današnji nujni seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine SDS, obravnaval problematiko sprejemanja občinskih prostorskih načrtov (OPN). Zaradi začetka seje DZ so razpravo prekinili in jo bodo nadaljevali še pred obravnavo novele zakona o prostorskem načrtovanju na redni seji.

V poslanski skupini SDS so opozorili na prepočasno in težavno pripravo OPN. Do zdaj je OPN sprejelo le šest občin, medtem ko je zakon o prostorskem načrtovanju iz leta 2007 predvidel njihovo pripravo do 14. novembra letos. Hkrati so kot problematično izpostavili veliko število občinskih vlog, ki čakajo na potrditev.
Občine zaradi nesprejetih prostorskih aktov ne bodo mogle realizirati vseh svojih projektov, je poudaril Zvonko Lah (SDS). Podvomil pa je tudi v novelo zakona o prostorskem načrtovanju, saj ni jasno, ali se bodo z njo vsi procesi, ki se dotikajo sprejemanja ONP, rešili ustrezno in kakovostno.
Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je poudaril, da je zakon iz leta 2007 nerealen in neživljenjski, zato je vlada 29. oktobra sprejela predlog novele zakona o prostorskem načrtovanju, s katerim podaljšuje rok za pripravo OPN, in ga poslala v parlamentarno proceduro. Odbor za okolje ga bo obravnaval prihodnji četrtek.
Veljavni zakon o prostorskem načrtovanju je Erjavec označil kot preveč ambiciozen. Ob tem pa je opozoril na pomanjkanje podzakonskih predpisov s tega področja.
Da je veljavni zakon neučinkovit, se je strinjala tudi predsednica odbora za okolje in prostor Breda Pečan (SD) in dodala, da je ob njegovem sprejemanju že stroka opozarjala, da zakon slabša razmere v prostorskem načrtovanju. čŒlane odbora je zato pozvala, da do seje, na kateri bodo obravnavali zakonsko novelo, pripravijo dopolnila; rok za vlaganje dopolnil se izteče v petek.
Kot je še dejala Pečanova, je današnja nujna seja o problematiki sprejemanja ONP nekoliko nepotrebna, saj bodo lahko obširno razpravo opravili ob sprejemanju novele zakona o prostorskem načrtovanju prihodnji teden. Z njo se je strinjal tudi Damijan Perne (Zares), ki je današnjo sejo označil za "marketinški prijem pokazati neko katastrofično situacijo, ki smo jo mi ustvarili".
Tudi Perne je poudaril, da je veljavni zakon slab, da pa naj se člani odbora dobro pripravijo na sprejemanje zakonske novele. Od prenovljenega zakona si veliko obeta tudi Mirko Brulc (SD), sicer župan Nove Gorice, ki je med drugim dejal, da se župani zaradi problematike sprejemanja ONP, ki zavira investicije in razvoj občin, soočajo s številnimi težavami in kritikami občanov.
Povsem nasprotno pa so menili v poslanski skupini SDS, kjer poudarjajo, da zakon iz leta 2007 ni slab, temveč je slabo njegovo izvajanje. Danijel Krivec je tako poudaril, da tudi nov zakon ne bo dober, če se ne bo ažurno odgovarjalo na vloge občin.
Da je rok, do katerega so morale občine pripraviti ONP, postavljen pravilno, je prepričan tudi Lah, ki pa se strinja, da je bilo treba na podzakonske predpise čakati predolgo. Kritika na bivšega ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika je zato upravičena.

< DRŽAVNI ZBOR O VIŠINI POVPREČNINE