09.05.2008 Starost: 15 let
Kategorija: Novice

ODBOR NI SPREJEL MNENJA O PRIMERNOSTI REFERENDUMA O POKRAJINAH

Danes je potekala seja Odbora Državnega zbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri pa niso izglasovali mnenja, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah primeren. Zadostne podpore ni dobilo tudi nobeno od predlaganih referendumskih vprašanj.

 


Da odbor sprejme mnenje, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o območjih pokrajin v Sloveniji primeren, je glasovalo sedem članov odbora koalicijskih SDS, SLS in NSi. Ĺ est opozicijskih članov, ki se jim je pridružil še Vili Rezman (DeSUS), pa je bilo proti.

čŒlani odbora so nato glasovali še o odloku o razpisu posvetovalnega referenduma, in sicer posebej o vsakem od predlaganih referendumskih vprašanj. Najprej so se opredelili do spremenjenega koalicijskega predloga SDS in SLS za 14 pokrajin (13 plus Ljubljana), ki so mu nasprotovali v opoziciji in Rezman, Martin Mikolič (NSi) pa se je vzdržal.

Celotna koalicija je nato glasovala proti predlogu opozicijskih SD, LDS in Zares, da bi ljudi na referendumu povprašali, ali so za šest, osem ali 13 pokrajin. Nazadnje zadostne podpore ni dobil niti osnovni koalicijski predlog za referendum na podlagi pokrajinskega zemljevida s 13 pokrajinami (12 plus Ljubljana); tudi tu se je pri glasovanju "proti" opoziciji pridružil Rezman.

Kakšni bodo postopki naprej, pa naj bi danes odločil kolegij predsednika Državnega zbora.

 


< KORAK BLIŽJE K NOVEMU PLAČNEMU SISTEMU