12.01.2017 Starost: 5 let

ODBOR DZ ZNOVA POTRDIL ODPOKLIC ŽUPANA, PONOVNO GLASOVANJE O NOVELI ZLS NA JANUARSKI SEJI DZ

Ljubljana, 11. 1. 2017 - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je ponovno razpravljal o uzakonitvi možnosti odpoklica župana, potem ko je Državni svet na to novelo vložil odložilni veto. Odbor je ponovno ocenil, da je novela zakona ustrezna in primerna za nadaljnjo obravnavo. Seje odbora so se sicer udeležili tudi člani predsedstva Združenja občin Slovenije. Župane vabimo, da se udeležijo januarske seje Državnega zbora in izrazijo nestrinjanje z zakonsko ureditvijo.

Državni svet je noveli nasprotoval že v okviru zakonodajnega postopka, saj meni, da bi s tem lahko ogrozili stabilnost lokalne samouprave, je opozoril vodja interesne skupine lokalnih interesov Milan Ozimič. Po njegovih besedah novela ne rešuje problematike nezadovoljstva volivcev z delom župana in dopušča izrabo instituta odpoklica župana v politične namene. Ozimič je izpostavil, da bo v času izvajanja odpoklica župana delovanje občine oteženo in zmanjšano.

"V združenju občin ostro nasprotujemo tem ureditvam," je povedal predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj. Meni, da gre pri odpoklicu župana zgolj za politično poseganje na lokalno raven. Opozoril je, da v majhnih občinah, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev, potrebujejo le 58 podpisov za začetek postopka. "Podpisi pa se bodo lahko zbirali cel mandat, brez obrazložitve zakaj," je dejal. Strinjal se je, da novela zakona dopušča politične zlorabe in možnost, da bodo volivci s podpisi županom lahko grozili.

Jernej Vrtovec iz NSi je povedal, da bo institut odpoklica župana omogočal volilno kampanjo 16 mesecev pred volitvami, ter da odpoklic lahko doleti tudi dobre župane, če se bodo ljudje in politične stranke v občini tako odločili. Tudi Vrtovec se je strinjal, da bo med postopkom odpoklica župana delovanje občin ogroženo.

Predlagatelj novele zakona, poslanec SMC Jani Möderndorfer je opozoril, da se postopek odpoklica župana ne pelje po sistemu referenduma, pač pa je po njegovih besedah to bistveno bolj strog in zahteven postopek. "Za vložitev pobude so potrebni trije odstotki volivcev v lokalni skupnosti," je povedal Möderndorfer in dodal, da je v nadaljevanju postopka povsod potrebno višje število volivcev, kot pri navadnem referendumu. Zakon ima več varovalk, kot katerikoli drugi zakon pri nas, je še poudaril. Poslanec SMC Simon Zajc je poudaril, da bodo novelo zakona v SMC ponovno podprli. "Dober župan bo vedno ponovno izvoljen, razen če ga močno ne polomi," je poudaril in dodal, da odpoklic župana volivcem omogoča, da ob hudih napakah župana odstavijo že med samim mandatom in jim ni treba čakati do naslednjih volitev.

Poslanka SD Bojana Muršič je povedala, da zakona v SD ne bodo podprli, saj ne ponuja sistemske rešitve. "Ali so župani dobri, lahko volivci odločajo na volitvah," je poudarila. Muršičeva je dejala, da bi se župani med postopkom odpoklica preveč ukvarjali sami s sabo in premalo z delovanjem občine.

Ponovno odločitev, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, je odbor sprejel z 11 glasovi za in šestimi proti.

Združenja občin vabimo župane, da se udeležijo januarske seje Državnega zbora in s svojo prisotnostjo izrazijo nestrinjanje z ureditvijo odpoklica župana. Seja se bo pričela 23. januarja, obravnava in ponovno glasovanje o noveli Zakona o lokalni samoupravi pa je predvideno v tistem tednu, o čemer vas bomo tudi še naknadno obvestili. Poleg tega prosimo župane, da stopijo v kontakt s poslanci iz njihovega okolja in jih seznanijo s škodljivostjo predlagane ureditve te jih pozovejo h glasovanju proti.

< MIZŠ PREDSTAVIL IZHODIŠČA NOVEGA ZAKONA O IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH