02.06.2014 Starost: 9 let

ODBOR DZ POZIVA VLADO K ZAGOTOVITVI DODATNIH SREDSTEV ZA 11 OKOLJSKIH PROJEKTOV

Ljubljana, 2. 6. 2014 - Odbor DZ za zadeve Evropske unije je na seji 30. maja pozval Vlado RS, da zagotovi dodatna sredstva za 11 že pripravljenih okoljskih projektov. Sredstva naj zagotovi iz prostih sredstev na področju prometne infrastrukture ali z rebalansom proračuna za leto 2014 in 2015 ali z uvrstitvijo na prednostno listo v novi finančni perspektivi.


Državna sekretarka Andreja Kert je poslancem predstavila poročilo o črpanju sredstev evropske kohezijske politike in pojasnila, da se je na področju okolja kar nekaj premaknilo v zadnjem času. Pričakuje, da bodo imeli ob koncu starega finančnega obdobja ustrezno črpanje sredstev. Spomnila je na zaustavitev plačil s strani Evropske komisije in na trud za vsaj delno sprostitev teh izplačil.

"Pripravljamo se tudi na najslabši scenarij, da naši argumenti ne bi bili sprejeti. Če se bo to zgodilo, bomo imeli pripravljene ustrezne predloge za korekcijo, če bi bilo poročilo za nas neugodno," je dejala.

Župan občine Škofljica Ivan Jordan želi potrditev 11 okoljskih projektov, ki so že pripravljeni, saj da nastaja velika gospodarska škoda. Župan občine Črenšovci Anton Törnar je pojasnil, da se pri vseh projektih pojavljajo težave, a da se težave lahko s pravimi odnosi odpravi.

Leon Behin z Ministrstva za kmetijstvo in okolje je poslancem pojasnil, da bodo na ministrstvu prihodnji teden potekali pogovori z občinami predvsem o faznosti projektov.

Sprejeti sklepi so dostopni TUKAJ.

* * *


< 60. REDNA SEJA VLADE RS