28.05.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ODBOR DZ DANES O NOVELI ZAKONA O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje bo danes na nadaljevanju nujne seje obravnaval novelo Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jo je zaradi neusklajenosti s sindikalno stranjo prekinil 15. maja. Obravnavo so preložili na čas, ko bo predlog usklajen, kar je ministru Gregorju Virantu in sindikatom uspelo 22. maja.


Odbor bo na današnjem nadaljevanju nujne seje obravnaval okoli 16 že vloženih dopolnil k predlogu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, čas za vlaganje dopolnil pa je do konca razprave o členih na seji odbora.
Zaradi neusklajenosti novele s sindikati, je minister za javno upravo Gregor Virant odpovedal za 15. maj napovedan podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Vlada je namreč mimo sindikatov v novelo vnesla nekatere izjeme za Slovensko vojsko. Virant je celo zagrozil z odstopom, če kolektivna pogodba ne bo podpisana.
Virant in minister za obrambo Karl Erjavec sta 22. maja ob posredovanju premiera Janeza Janše uspela najti rešitev. Glede na kompromisno rešitev za uslužbence SV ne bodo veljale izjeme glede (ne)izpolnjevanja izobrazbenih pogojev, pa tudi dodatek za stalnost bo za vse enak, torej 0,33 odstotka.
Odprto vprašanje 10-odstotnega dodatka po zakonu o službi v SV pa so razrešili tako, da bodo ta dodatek izvzeli iz zakona o službi v SV, po drugi strani pa bo razkorak med plačami vojakov in plačami ostalih uniformiranih poklicev odpravljen hitreje, kot je bilo sprva mišljeno. Dodatek bodo namreč vključili v osnovno plačo pri prevedbi septembra letos, s čimer se bodo plače vojakov približale plačam uniformiranih poklicev. Osnovne plače uniformiranih poklicev bodo izenačene v 21. plačnem razredu marca 2010.
Novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki vsebuje sporne rešitve in je že v parlamentarni proceduri, bodo popravili s koalicijskimi dopolnili, je napovedal Virant. Reprezentativni sindikati javnega sektorja so se s predlogom strinjali in napovedali, da bodo podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor takoj, ko bo DZ sprejel usklajene spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju.


< POSLANCI DANES O NOVELI ZFO IN REBALANSU PRORAČUNA