25.02.2011 Starost: 9 let
Kategorija: Novice

OČISTIMO POSOČJE 2011 - PROSTOVOLJCI ZNOVA ZDRUŽENO V BOJ PROTI ODPADKOM

Ljubljana, 24.2 2011 - Letos bodo tri občine Zgornjega Posočja po zgledu lanske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! združene pripravile prostovoljsko čistilno akcijo Očistimo Posočje 2011. Namen akcije ni samo čiščenje okolice, ampak tudi ozaveščanje, zato bodo v času pred akcijo izvedli tudi niz predavanj o ravnanju z odpadki. Prostovoljci bodo čistili okolico Kobarida, Tolmina in Bovca, sodelovanje pa so že potrdile lokalne osnovne šole, vrtci, vse tri občine, komunale in lokalna društva. Akcija bo potekala 26. marca od 9. Do 14. ure, v primeru slabega vremena, pa bo prestavljena na 2. april. Pridružite se tudi vi – SKUPAJ zmoremo več!

Da kljub številčnosti čistilnih akcij v spomladanskem času te ne dosežejo svojega namena, vedno znova ugotavljajo v organizacijah, ki se že leta tudi v Posočju trudijo z organizacijo lokalnih čistilnih akcij. Zato so se letos občine Bovec, Kobarid in Tolmin odločile storiti korak dlje in se povezale ter tako dokazale, da gre razvoj civilne družbe v smeri povezovanja, kar zagotavlja večjo odmevnost in tudi učinkovitost njenih prizadevanj. Letos v akciji Očistimo Posočje 2011 divjih odlagališč ne bodo čistili, ampak se bodo osredotočili predvsem na razpršene komunalne odpadke po posameznih krajh, na sprehajalne poti in bregove rek. Odpadke v vodotokih bodo pobirali za to usposobljeni prostovoljci – kajakaši, raftarji, ribiči in potapljači.

Prostovoljci bodo odpadke ločevali po navodilih za ločevanje, ki jih bodo prejeli od koordinatorjev pred začetkom čiščenja. Udeleženci se bodo zbrali 26. marca ob 9. uri na zbirnih mestih, ki jih bodo v tednu pred akcijo določili koordinatorji. Zbirna mesta bodo objavljena na javnih mestih v vseh občinah, na njihovih spletnih straneh in v javnih občilih. Vsi udeleženci bodo dobili tudi raznobarvne vrečke za ločeno zbiranje odpadkov, rokavice pa vsak prinese s seboj. Organizatorji svetujejo močnejše rokavice iz tekstila, ojačanega z gumo oziroma nitrilom, ali usnjene rokavice. Za malico bo poskrbljeno, za varnost pa bo vsakdo moral poskrbeti sam.

K akciji Očistimo Posočje 2011 so prireditelji v treh posoških občinah povabili tudi osnovne šole in vrtce. Otroci bodo poleg čiščenja na dan akcije na ekoloških tržnicah predstavili svoje izdelke na temo ločevanja odpadkov in ekologije. V sodelovanju s Komunalo Tolmin bodo v času pred akcijo po posameznih krajevnih skupnostih na delavnicah spregovorili o pomenu ločevanja odpadkov. Namen delavnic bo ozaveščanje o pomenu ločevanja odpadkov in sodelovanja vseh občanov pri takšnih čistilnih akcijah, s čimer bodo hkrati krepili pomen prostovoljstva. Termini bodo kmalu objavljeni na spletnih straneh občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Turistične zveze Gornjega Posočja (TZGP).

Vabljeni torej v dolino, kjer resnično delamo na tem, da smaragdna reka taka tudi ostane!

< USKLAJEVALNI SESTANEK O NOVELI ZAKONA O INTEGRITETI IN PREPREČEVANJU KORUPCIJE