18.09.2017 Starost: 5 let

OBISK STAŽISTA IZ BOSNE IN HERCEGOVINE

Ljubljana, 15.9.2017 - V okviru programa stažiranja, pod pokroviteljstvom Evropskega fonda za Balkan, smo na Združenju občin Slovenije, v petek, 15.9.2017, gostili uslužbenca ministrstva, pristojnega za lokalno samoupravo, iz Banja Luke.

Evropski sklad za Balkan je skupna pobuda Evropskih fundacij, ustanovljen, da izvede in podpira pobude za približevanje zahodnega Balkana k Evropski uniji preko odobritve projektov in operativnih programov in kot taka podpira posameznike in organizacije iz držav zahodnega Balkana.

V okviru programa je Evropski sklad za Balkan na stažiranje v Slovenijo poslal dva javna uslužbenca iz Zahodnega Balkana. Gre za program, v katerem Republika Slovenija sodeluje vsako leto. Tokratno stažiranje se je začelo 4. septembra in se bo zaključilo 17. novembra.  Program za Slovenijo, ne prinaša nikakršnih stroškov, ker je vsa zadeva krita iz  European Fund for Balkans, vključno s trimesečnim jezikovnim tečajem slovenščine za uslužbence iz regije, izvedba programa pa je v skladu z Akcijskim načrtom za delovanje Republike Slovenije na zahodnem Balkanu.

Letošnja udeleženca stažirata pri Informacijski pooblaščenki in na Ministrstvu za javno upravo.

V okviru stažiranja na MJU je stažist Duško Milojević obiskal tudi sedež Združenja občin Slovenije, kjer smo mu predstavili delovanje Združenja občin Slovenije. Podrobneje smo mu na njegovo željo predstavili organizacijo seminarjev in izobraževanj, financiranje občin in delovanje skupne notranje revizijske službe.  Iz njegove strani pa smo prav tako izvedeli nekaj o ureditvi lokalne samouprave v BIH o delovanju občin v njegovi državi.

Iz predstavitve in pogovora je bilo razvidno, da imamo v obeh državah dokaj podobno delovanje in seveda podobne probleme in vprašanja, ki se pojavljajo v občinah.

<  PREGLEDNIK DOGODKOV IN IZOBRAŽEVANJ V TEDNU OD 18. 9. do 22. 9. 2017