11.11.2021 Starost: 1 let

OBČINA KRŠKO DOBILA STATUS MESTNE OBČINE

Ljubljana, 10.11.2021 - 86. izredna seja Državnega zbora Republike Slovenije je potekala danes, 10. 11. 2021. Poslanke in poslanci so poleg predloga o imenovanju novega ustavnega sodnika obravnavali Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO-I).


Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO-I)

Državni zbor je s 65 glasovi za in 11 proti po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki občini Krško prinaša status mestne občine.

Predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerim bi status mestne občine dobila občina Krško, je septembra v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku vložil poslanec SNS Dušan Šiško.

Kasneje sta bili vloženi dopolnili poslanca Igorja Zorčiča (NeP), da bi enak status dobila tudi občina Brežice, in dopolnilo poslanske skupine SAB, da bi status mestne občine dobila tudi občina Jesenice. A predloga že na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo nista dobila zadostne podpore.

Šiško je danes poudaril, da je Krško geografsko, prometno, gospodarsko, upravno, kulturno središče Posavja in ima vrsto razvojnih in upravnih služb. S kar tremi velikimi elektrarnami pa je tudi energetsko središče Slovenije.


< OBJAVLJEN RAZPIS ZA FINANCIRANJE KRAJŠIH PROGRAMOV V VRTCIH