06.02.2023 Starost: 45 dni

NOVELA ZAKONA O CESTAH NA POSLANSKIH KLOPEH

Ljubljana, 6.2.2023 - V tem tednu je za zdaj v državnem zboru sklicana seja odbora za infrastrukturo, člani bodo obravnavali predlog novele zakona o cestah.


Na klopeh članov odbora za infrastrukturo, okolje in prostor bo tako vladni predlog novele zakona o cestah, ki odpravlja anomalije iz zakona, ki je posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah razširila s tovornih vozil tudi na osebna vozila.

V zakonu o cestah, ki ga je DZ potrdil v začetku oktobra, so namreč poslanci s sprejetimi dopolnili posegli v po mnenju predlagateljev novele dobro delujoče in uveljavljene asistenčne storitve več kot 800.000 zavarovancev, ki teh storitev v primeru okvare ali poškodbe vozila na avtocestah ali hitrih cestah ne bi mogli več koristiti, saj je zakon zaostril pogoje na tem področju.

DZ je sicer zakon o cestah letošnjo jesen moral potrjevati dvakrat. Zaradi spornega člena o odvozu pokvarjenih in poškodovanih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest so namreč državni svetniki na zakon izglasovali veto, DZ pa ga je vnovič potrdil po tem, ko je državna sekretarka Alenka Bratušek napovedala novelo zakona, ki bo to določbo odpravila.


< POSLANCI PREDLAGAJO VZPOSTAVITEV SISTEMA BREZPLAČNE PREDŠOLSKE VZGOJE