20.11.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

NIČ O NAS BREZ NAS V OBČINI - SVETOVNI DAN OTROKA

Ljubljana, 20. 11. 2008 - 20. novembra pred 19 leti je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela konvencijo o otrokovih pravicah in na ta dan obeležujemo svetovni dan otroka. Nacionalni odbor Unicefa Slovenija za participacijo otrok in mladostnikov ob tej priložnosti organizira posvet pod naslovom "Nič o nas brez nas v občini!".Na današnjem posvetu želijo oceniti uresničevanje participacij otrok in mladostnikov na lokalni ravni, predstaviti primere dobre prakse ter oblikovati pobude in predloge za nadaljnje sodelovanje.

 

Po besedah predsednice Društva Unicef Slovenija Zora Tomič je svetovni dan otroka priložnost, da v javnosti opozorimo na otroka, njegov položaj in na uresničevanje njegovih pravic, čeprav naj bi bila največja korist otroka vodilo pri odločanju o njem skozi vse leto. V slovenskem Unicefu so se letos odločili, da mladim dajo priložnost, da spregovorijo o svoji pravici do udeležbe in sodelovanja v vseh procesih odločanja. Mladi so se usmerili zlasti na občino, saj je tto tisti življenjski prostor, v katerem otroci uresničujejo večino svojih pravic. Tomičeva je še dodala, da morajo mladi imeti možnost, da uresničujejo tudi to svojo pravico, da odrasli prisluhnemo njihovim željam, potrebam, interesom in se tudi soočimo z njihovimi pogledi.

 

Letošnja tema posveta je odziv na lansko leto, ko so na posvetu ob svetovnem dnevu otroka poskušali odgovoriti na vprašanje, ali je Slovenija do otrok prijazna država. Odgovor je bil: ne povsod in ne za vse otroke. Ko so mladi pregledali predloge in rezultate posveta so našli nišo, o kateri je bilo morda premalo povedano; kako sodelovati, vzpostaviti aktiven odnos, saj si ne želijo le pravic, ampak želijo tudi sami aktivno sodelovati.

 

* * *


< KAKO NAJ OBČINE RAVNAJO PRI POJAVU NARAVNIH NESREČ