24.04.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

NASTOP MINISTRA ŽAGARJA NA DANAŠNJI SKUPŠČINI ZOS

Celje, 24. aprila (STA) - Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se je danes v Celju udeležil skupščine Združenja občin Slovenije in pri tem predstavil spremembe na področju financiranja občin, ocenil je tudi uspešnost Slovenije pri črpanju evropskih sredstev.

Kot je pojasnil minister, je predlog novele zakona o financiranju občin posledica lani sprejete odločbe ustavnega sodišča, v maju jo bodo obravnavali tudi poslanci v državnem zboru. Žagar meni, da bodo vse občine zadovoljne z novim predlogom financiranja, saj se bo obseg financiranja povečal za 30 odstotkov. "Kot edino možno rešitev v tem trenutku smo uporabili dvojno izravnavo, sistem, ki ga uporabljata tudi Ĺ vedska in Danska. S to novelo dopuščamo več manevrskega prostora tudi bolj razvitim občinam," je dejal minister. Občine je pozval k pravočasni in dosledni oddaji vlog na tretji razpis za črpanje sredstev EU v okviru nove finančne perspektive. Glede napovedanega referenduma o ustanovitvi pokrajin je Žagar povedal, da je referendum posvetovalne narave in je njegov namen preveriti trenutne rešitve. "Ob obisku regij, bodočih pokrajin, so ljudje podprli ustanovitev pokrajin. Upam, da se bomo sedaj lahko posvetili vsebini, ki bo prinesla dodatno vrednost," je še poudaril minister. čŒlani Združenja občin Slovenije so na skupščini sprejeli tudi poročilo o delu in zaključni račun za leto 2007 ter obravnavali in sprejeli letošnji program dela in finančni načrt. Ker Slovenija letos predseduje EU in ker je ena od prioritet predsedovanja tudi varovanje okolja, je združenje svojim članom predstavilo pobudo za spodbuditev rabe električnih vozil in idejo o možnosti prispevka občin k izboljšanju stanja na področju varovanja okolja. Združenje je pripravilo tudi osnutke pravnih podlag za dodeljevanje subvencij za to področje iz občinskih proračunov. Najsodobnejša električna vozila so namreč po voznih lastnosti že primerljiva s klasičnimi vozili, po ekoloških kriterijih pa jih močno presegajo.

< VABILO NA SKUPŠČINO ZOS MEDIJEM