24.06.2020 Starost: 15 dni

NA MNZ O ROMSKI PROBLEMATIKI

Ljubljana, 23. 6.2020 - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes sprejel župane občin Kočevje, Novo mesto in Črnomelj, Vladimirja Prebiliča, Gregorja Macedonija in Andreja Kavška, ki so predstavili romsko problematiko v svojih občinah. Za premik na tem področju bo vlada ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo bo vodil državni sekretar Anton Olaj.

Ob tem so župani predlagali tudi nekaj sistemskih rešitev, ki bi na dolgi rok pomagale k boljši ureditvi romske problematike v jugovzhodni Sloveniji, te pa se ne nanašajo samo na delo policije, temveč tudi na kaznovalno politiko, izplačevanje socialnih transferjev, šolanje otrok in drugo, je zapisano na spletni strani vlade.

Hojs se je strinjal, da je bilo do sedaj veliko povedanega o tem, malo pa storjenega. Zato se je vlada odločila, da bo ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo bo vodil državni sekretar v ministrstvu za notranje zadeve Olaj. Vanjo bosta poleg predstavnikov vseh resornih ministrstev vključena tudi dva župana iz najbolj prizadetih občin. Predlog je, da sta to župana Novega mesta in Kočevja.

Župani so pozdravili ta vladni pristop in izrazili upanje, da se bo končno tudi dejansko začelo reševati težave in bodo skupaj prišli do pozitivnih rezultatov.

Župani 11 dolenjskih in belokranjskih občin so pred dnevi pisali premierju Janezu Janši. Opozorili so ga na večletno neukrepanje v zvezi z romsko problematiko, tudi glede nasilništva in kriminala, prosili za srečanje in pozvali k celovitemu pristopu. V kabinetu predsednika vlade so se odzvali z organizacijo sestanka minuli teden v Ljubljani, na katerem so se dogovorili za oživitev pristojne vladne komisije.

Sestanka sta se udeležila Macedoni in Prebilič, ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, Olaj in direktor urada za narodnosti Stanko Baluh.

< NEUSTAVNOST DELA ZAKONA O LOKALNIH VOLITVAH