09.09.2009 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

MOVIT NA MLADINA V KOPRU PREDSTAVIL EVROPSKE PROGRAME

Koper, 8.9.2009 - V središču Rotunda v Kopru je Zavod Movit NA mladina predstavnikom občin in nevladnih organizacijam iz Obalno-kraške regije predstavil programa Evropa za državljane in Mladi v akciji. Dogodek je potekal v okviru regijskih predstavitev evropskih programov zavoda Movit v sodelovanju z regionalnim stičiščem nevladnih organizacij Obalno-kraške regije

Po besedah predstavnice Zavoda Brine Slane imajo mladi pogosto dobre ideje, nimajo pa materialnih sredstev, zato je namen evropskega programa Mladi v akciji omogočiti pridobitev evropskih sredstev mladim od 13 do 30 let.

Program omogoča finančno podporo pri izvedbi mladinskih izmenjav in izobraževanju strokovnih delavcev v mladinskih centrih in ustanovah, še veliko več projektov pa je po besedah Slane usmerjenih v ustvarjalne ideje mladih. Gre za vsebinsko različne projekte, ki navadno izhajajo iz potreb mladih v lokalnem okolju.

Mladi v akciji je izjema med evropskimi programi, saj ga lahko prijavi tudi neformalna skupina vsaj štirih mladih. Program je na slovenski "mladinski sceni" dobro poznan in prepoznaven, prijavitelji, ki jih je bilo do zdaj več kot 400, pa prihajajo tudi s Primorske.

V okviru programa Evropa za državljane pa prijavitelji, bodisi občine ali neprofitne organizacije, zaprosijo za finančno podporo pri organizaciji projektov, ki spodbujajo evropsko zavest.

Program, ki deluje od leta 2007, je v Sloveniji manj znan, ker med drugim do junija letos ni bilo informacijske pisarne, ki bi prijaviteljem nudila potrebne informacije. Danes to nalogo kot edina informacijska pisarna v Sloveniji opravlja zavod Movit na mladina, ki deluje tudi kot nacionalna agencija programa Mladi v akciji.

< SESTANEK MINISTROV S PREDSTAVNIKI SINDIKATOV JAVNEGA SEKTORJA