12.07.2013 Starost: 9 let

MINISTER OMERZEL NAPOVEDAL OBLIKOVANJE CENTRALIZIRANE BAZE PROSTORKIH PODATKOV

Ljubljana, 12. 7. 2013 - Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel želi v okviru svojega mandata urediti tudi področje prostorskega načrtovanja in črnih gradenj. Rešitev za ta problem vidi v oblikovanju enotne in centralizirane baze prostorskih podatkov, do katere bi lahko po njegovi oceni prišli v dveh letih.

Področje prostorskega načrtovanja in črnih gradenj v minulih 20 letih ni bilo urejeno. Bilo je sicer nekaj poskusov, ki pa so bili neuspešni. V Sloveniji so bile izvedene tri legalizacije in vse tri so neuspešne,"je Omerzel dejal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil načrte in projekte s svojega področja.

Izvirni greh za neuspeh na področju prostorskega načrtovanja po mnenju ministra leži v podatkih. Ko se je dogajala legalizacija, dejansko niso imeli podatkov, kaj vse legalizira. Da bi to v Sloveniji enkrat za vselej uredili, na Ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo projekt 3D Slovenija.  Na dolgi rok želijo vse objekte in prostor digitalizirati: kakšna je namembnost zemljišč, kakšna je infrastruktura in katere objekte se na to postavlja. Do urejene baze podatkov bi lahko po mnenju ministra prišli v dveh letih.

Poleg tega je treba po mnenju ministra upoštevati tudi zatečeno stanje, torej to, kakšno je stanje v tem trenutku. Minister pri tem zagovarja pristop "po zdravi kmečki pameti". Meni, da se morajo tisto, kar paše v okolje, legalizirati in urediti papirje.

Infrastrukturno ministrstvo je sicer le eden od deležnikov na tem področju - pri tem imajo pomembno vlogo še Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za finance.

< KOORDINACIJA MINISTROV ZA JAVNI SEKTOR O POPRAVKIH PLAČNEGA SISTEMA