09.12.2009 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

MINISTER GJERKEŠ ZAČENJA POSVETOVANJA O POKRAJINSKI ZAKONODAJI

Ljubljana, 9. decembra - Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš  začenja z današnjim dnem s poslanskimi skupinami  posvetovanja o osnutku pokrajinske zakonodaje. Najprej se bo danes oglasil v poslanski skupini DeSUS, v naslednjih dneh pa še v poslanskih skupinah preostalih koalicijskih strank, v četrtek SD, petek LDS in ponedeljek Zares.

Predvidoma do konca prihodnjega tedna naj bi se minister srečal tudi s samostojnima poslancema Francem Žnidaršičem in Vilijem Rezmanom ter poslancema narodnosti, nato pa naj bi predvidoma do konca meseca sledili še pogovori s poslanskimi skupinami opozicijskih strank.
Pokrajinska zakonodaja je bila tudi ena od tem na petkovem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, vendar pa je minister takrat povedal, da mnenj glede pokrajin še niso uskladili, za to je bilo ob številnih temah premalo časa.
Gjerkeš je projekt ustanavljanja pokrajin sicer opredeli kot eno ključnih nalog. V začetku novembra, ko se je nazadnje sestal strateški svet za decentralizacijo in regionalizacijo, je povedal, da stroka zagovarja velike pokrajine, torej od tri do osem.
Obenem je napovedal začetek usklajevanj, saj je - potem ko je stroka povedala svoje - zdaj čas za politične odločitve. Cilj je še vedno izvedba prvih volitev organov pokrajin skupaj z lokalnimi volitvami v letu 2010, je minister zatrdil še pred mesecem dni.
Pojasnil je, da je v normativnem programu dela vlade šest zakonov: zakon o ustanovitvi pokrajin, zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin, zakon o volitvah v pokrajinah, zakon o volilnih enotah za prve volitve v pokrajinske svete in zakon o pristojnosti pokrajin.
Na podlagi usmeritev strateškega sveta pa naj bi šesti zakon vključili v zakon o pokrajinah, s katerim bi uredili pristojnosti pokrajin ob začetku njihovega delovanja in režim ter termin določitve nalog regionalnega pomena iz pristojnosti pokrajin.
Glede števila pokrajin se minister doslej ni želel opredeliti. Poudarjal je le, da Slovenija potrebuje močne, samozadostne, konkurenčne pokrajine, ki bodo primerljive s čezmejnimi pokrajinami ali pokrajinami v Evropi. S tega vidika pa glede na svojo velikost in število prebivalcev število pokrajin ne more biti visoko.
Za velike, močne regije se je zavzel tudi premier, ki je oktobra v parlamentu v odgovorih na poslanska vprašanja dejal, da naj bi se najverjetneje odločili za tri razvojne pokrajine. Kasneje je sicer pojasnil, da gre za njegovo osebno mnenje, ki je nastalo na podlagi njegovega sodelovanja s strateškim svetom, kjer mnenja niso povsem enotna.
Prizadevanja za pripravo ustreznih normativnih okvirov za ustanovitev pokrajin so na področju lokalne samouprave zaznamovala več mandatov. Junija 2006 je bila ustava spremenjena tako, da omogoča hkratno ustanovitev pokrajin za celotno državo.
Določeno je bilo, da bo DZ zakon o ustanovitvi pokrajin, ki bo določil njihova območja, sedeže in imena, sprejemal z dvotretjinsko večino navzočih poslank in poslancev. Predlog za ustanovitev 14 pokrajin, kar se je v prejšnjem mandatu omenjalo kot "politična realnost", takšne podpore ni dobil in brez ustanovitve pokrajin se je končal tudi mandat prejšnje vlade.

< USKLAJEVALNI SESTANEK PRI MINISTRU ZA FINANCE -PREGLED TOČK DOGOVORA K VIŠINI POVPREČININE