30.07.2021 Starost: 1 let

MESEČNI UTRIP MESECA JULIJA

Ljubljana, 30. 7. 2021 - V tajništvu Združenja občin Slovenije smo za vas pripravili novo izdajo elektronskega glasila Mesečni utrip.


S 1. julijem 2021 je Slovenija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, ki se je začelo z zeleno lučjo slovenskemu Načrtu za okrevanje in odpornost. To je drugo predsedovanje Slovenije Svetu EU, prvo je potekalo leta 2008.

Kljub poletnemu utripu pa na združenju poteka veliko aktivnosti. Članii predsedstva ZOS so na dopisni seji potrdili predlog izračuna višine povprečnine, katerega smo že poslali Ministrstvu za finance. Združenje občin Slovenije je opravilo analizo stroškov dela občin in občinskih posrednih proračunskih uporabnikov in tako smo na podlagi natančnih izračunov za leto 2022 predlagali povprečnino v višini 661,67€, za leto 2023 pa v višini 670,97€.

V začetku meseca julija je na Brdu pri Kranju potekalo srečanje predsednika Vlade RS z županjami in župani slovenskih občin. Združenje, ki je k organizaciji srečanja pozvalo že v mesecu marcu letošnjega leta, pozdravlja tovrstne dogodke, saj na ta način pride do pomembne izmenjave mnenj in je temelj dobrega sodelovanja.

Predsednik ZOS Robert Smrdelj pa se je udeležil tudi srečanja pri predsedniku Državnega sveta RS Alojzu Kovšci, katerega osrednja tema je bila pokrajinska zakonodaja. Državni svet RS je prejel že veliko sklepov občinskih svetov, katerim je skupno to, da podpirajo ustanovitev pokrajin. Občine, ki tega še niso uspele storiti, pa je predsednik DS RS pozval naj to storijo, saj je glas občin izrednega pomena.

Poleg mnenja k predlogu izračuna povprečnih stroškov občin, pa smo na Združenju občin Slovenije pripravili pripombe tudi na druge predloge predpisov. Med drugim smo v mnenju k predlogu Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 pozvali k občutnem povečanju sredstev za prepotrebne investicije v primarno zdravstvo.

Celoten mesečni utrip je na voljo TU.

                                                       * * *

 

 


< VLADA RS PODALJŠALA ODLOKE V ZVEZI Z ZAJEZITVIJO EPIDEMIJE COVID-19