04.05.2020 Starost: 2 let

MESEČNI UTRIP MESECA APRILA

Ljubljana, 4. 5. 2020 - Za vas smo pripravili novo številko glasila Mesečni utrip, ki je tudi tokrat zapolnjena predvsem z vsebinami povezanimi z epidemijo COVID-19. Seveda pa so na voljo tudi druge koristne informacije.

Državni zbor RS je na 35. izredni seji s 54 glasovi za in 1 proti potrdil Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19, ki prinaša tudi zvišanje povprečnine na 623,96 evra. Zvišanje bo veljajo za nazaj, od 1. januarja dalje, razliko pa bodo občine prejele do konca maja. To je vsekakor dobra novica, bo pa treba vložiti še veliko truda za dosego drugih, še večjih sprememb.

V začetku aprila je na Brdu pri Kranju potekalo srečanje vladne delovne skupine za lokalno samoupravo, katero vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Delovna skupina je začela s pripravami predlogov dopolnitev že sprejetega Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (PKP#1) ter s pripravo predlogov za naslednje svežnje ukrepov. Razpravljali pa so tudi o dvigu povprečnine. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj.

Na Vlado RS in pristojna ministrstva smo naslovili več vprašanj, pobud in predlogov, ki smo jih prejeli s strani občin in se nanašajo na soočenje in ukrepanje ob različnih situacijah v času epidemije s korona virusom COVID-19.

Nekaj pobud je bilo s strani pristojnih upoštevanih in tudi vključenih v predloge interventnih zakonov za blažitev posledic epidemije s korona virusom COVID-19. V kolikor imate še kakšno vprašanje, dilemo kako postopati v določeni situaciji, nam le-to pošljite na elektronski naslov info(at)združenjeobcin.si.

Pristopili smo k organizaciji spletnih izobraževanj in smo v mesecu aprilu že izvedli spletno klepetalnico, h kateri ste predstavniki občin pristopili zelo aktivno. S spletnim načinom izobraževanj bomo nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih. Zaenkrat načrtujemo izvedbo sledečih:

Celoten Mesečni utrip je na voljo TU.

Želimo vam prijetno branje.

< MINISTER POČIVALŠEK ZA PODALJŠANJE DRŽAVNE POMOČI ZA TURISTIČNO PANOGO