01.06.2020 Starost: 3 let

MESEČNI UTRIP MAJ 2020

Ljubljana, 1. 6. 2020 - Za vas smo pripravili peto številko glasila Mesečni utrip. V njem si lahko preberete več o podanih pobudah in predlogih ZOS, s katerimi smo v določeni meri tudi dosegli željene cilje.

Mesec maj se je končal z 80 dnevnim obdobjem epidemije s COVID-19, katera je bila v Sloveniji razglašena 12. 3. 2020. V tem času je bilo uvedenih veliko ukrepov in omejitev, ki pa so se v mesecu maju postopoma začela sproščati.

S 1. 5. 2020 je pričel veljati Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE), ki v 32. členu spreminja višino povprečnine na 623,96 eura. V 49. členu pa dopolnjuje 35. člen Zakona o lokalni samoupravi tako, da omogoča sklicevanje videokonferenčne seje občinskega sveta. Člen se uporablja neposredno, zanj ni treba spreminjati poslovnika občinskega sveta.

V mesecu maju je potekala prva dopisna Skupščina Združenja občin Slovenije od njegove ustanovitve dalje. Da bo tokratna skupščina potekala dopisno, je na svoji drugi dopisni seji odločilo Predsedstvo Združenja občin Slovenije. Tej odločitvi pa je botrovala epidemija COVID-19.

Konec meseca maja je bil sprejet tretji protikorona paket. Združenje občin Slovenije je k Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) podalo dva amandmaja in bili smo uspešni. Tako je med sprejetimi ukrepi je tudi dvig zadolževanja občin iz 8% na 10% in sprememba 86.a člana ZLS, ki omogoča, da ste županje in župani lahko v organih združenja. Temu je oporekala KPK.

V mesecu maju smo bili resnično aktivni in podali vrsto predlogov in sprememb, tudi imenovanj v delovne skupine.

Prav tako smo izvedli tri uspešne spletne seminarje. Izkazalo se je, da gre za resnično praktično obliko izobraževanja, ki zaposlenim za občinam prihrani izredno veliko dragocenega časa, saj se jim ni treba nikamor peljati. Prejeli smo vrsto pozitivnih odzivov, zato bomo spletne seminarje organizirali tudi v prihodnje.

Za vas v prihajajočem mesecu načrtujemo sledeči izobraževanji:

• Učinkovita komunikacija in reševanje konfliktov4. 6. 2020
  • Oblikovna (Ne)usklajenost in obveznost pravilne uporabe zastav v občinah v Sloveniji – 15. 6. 2020

Celoten Mesečni utrip je na voljo TU.

< RAHLJANJE UKREPOV ZA PRIREDITVE, ŠOLE IN STORITVE