25.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

MED IZPOSTAVLJENIMI NOVOSTMI ŠOLSKEGA LETA 2008/2009 BREZPLAČEN VRTEC

Ljubljana, 25. 8. 2008 – Na današnji novinarski konferenci Ministrstva za šolstvo in šport so predstavili glavne novosti šolskega leta 2008/2009 in kot glavno novost izpostavili uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje otroke.

Na ministrstvu so povedali, da naj bi do leta 2014 postopoma uvedli prepolovljeno ceno vrtca za vse otroke, kar naj bi zmanjšalo finančno breme staršev. Zadovoljni pa so tudi s podatkom, da je bila v minulem šolskem letu vključenost otrok v predšolsko vzgojo 68 odstotna, kar pomeni, da se je zvišala za 3,2 odstotka.

Starši, katerih drugi otrok je že vključen v vrtec, bodo avtomatično imeli zagotovljeno pravico do brezplačnega vrtca. Starše otrok, ki bodo vstopili v vrtce 1. septembra, pa so opomnili, naj še v tem tednu oddajo vlogo za priznanje pravice do brezplačnega vrtca. Zaradi odprave nekaterih administrativnih ovir bo mogoče vloge pridobiti in oddati kar na samih vrtcih.

Dotaknili so se tudi škode povzročene na vrtcih in šolah, ki je posledica nedavnih neurji. Po zagotovilih ministrstva so nedavna neurja s točo povzročila materialno škodo 50 do 60 šolam in vrtcem, vlada pa bo iz proračunskih rezerv zagotovila 1.850.000 evrov interventne pomoči za sanacijo objektov. čŒeprav so vsi objekti zavarovani, se višina zavarovanj precej razlikuje, saj je skrb za objekte vrtcev in osnovnih šol v pristojnosti ustanoviteljev t.j. lokalnih skupnosti, vendar bo ministrstvo vsem poskušalo pomagati v enaki meri.

< ZA REGIONALNE POTENCIALE DOSLEJ RAZPISANIH 36 ODSTOTKOV EVROPSKIH SREDSTEV