06.10.2014 Starost: 5 let

LOKALNE VOLITVE 2014 – V PRVEM KROGU IZVOLJENIH 158 ŽUPANOV

Ljubljana, 6. 10. 2014 - Volivci so na šestih rednih volitvah v samostojni Sloveniji izvolili 158 županov, med njimi jih je 133 župansko funkcijo opravljalo že doslej. V preostalih 54 slovenskih občinah pa bo za izvolitev župana potreben drugi krog, predvidoma 19. oktobra.

Volilna udeležba je bila precej nizka. Medtem ko je bila na nacionalni ravni okoli 44-odstotna, kar približno šest odstotnih točk manj kot na zadnjih lokalnih volitvah, je bila v mestnih občinah še nižja in je dosegla le 36,2-odstotka.

Daleč najuspešnejši so bili tokrat kandidati, ki so se na volitve podali s podporo volivcev. Med novoizvoljenimi župani je namreč takšnih 81. Med strankami je po številu županov najuspešnejša SLS, pripadlo ji je 25 županskih mest. SDS na drugem mestu jih ima 17, pet manj jih je bilo izvoljenih na listi SD. Županskega mesta se lahko veseli tudi sedmerica iz NSi, medtem ko ima DeSUS doslej enega župana.

Med 158 župani, izvoljenimi v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev, je enajst žensk, kar predstavlja dobrih šest odstotkov vseh. Te bodo v prihodnjem štiriletnem mandatu vodile občine Ljutomer, Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje in Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

V 54 občinah pa župana v prvem krogu še niso izvolili, pač pa se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu. Tudi med njimi prevladujejo moški kandidati, ki jih je 94, možnost za izvolitev pa ima tudi 14 žensk. Županjo bo zagotovo dobila Občina Turnišče, kjer se bosta v drugem krogu pomerili dve kandidatki.

Starostna struktura novoizvoljenih županov je precej raznolika. Najmlajši župan je 28-letni Nejc Smole, ki je bil izvoljen v Medvodah, v drugih občinah pa županov, mlajših od 30 let, zaenkrat niso izvolili. Najstarejši je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let, več kot 70 let pa imata še dva novoizvoljena župana.

Initiates file downloadSeznam izvoljenih oziroma uvrščenih v drugi krog

V Združenju občin Slovenije vsem izvoljenim iskreno čestitamo, pri opravljanju nalog županje oziroma župana in sledenju začrtanim ciljem pa želimo veliko uspehov, sreče in dobrih odločitev, katerih rezultat naj  bodo doseženi cilji in izpolnjene dane obljube.

< NAPOVEDNIK DOGODKOV ZA TEDEN OD 6. DO 10. OKTOBRA 2014