29.01.2021 Starost: 303 dni

LE V ČRNIH REGIJAH STARŠI OPROŠČENI PLAČILA VRTCA

Ljubljana, 29. 1. 2021- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj posredovalo okrožnico iz katere je razbrati, da bodo starši otrok v t. i. črnih regijah s slabo epidemiološko sliko, kjer so vrtcI odprti le za nujno varstvo še vnaprej oproščeni plačila vrtca, če otroci vrtca ne bodo obiskovali. Starši otrok v rdečih regijah, ki otrok ne bodo poslali v vrtec, pa bodo morali vrtec plačati. Na ministrstvu trdijo, da za oprostitev plačila ni pravne podlage.


Pri tem se postavlja vprašanje, ali se bodo starši v rdečih regijah, ki ne bodo oproščeni plačila vrtca, odločili, da svoje otroke kljub zaostreni epidemiološki situaciji vseeno pošljejo v vrtec.

Na MIZŠ so za STA pojasnili, da je pravna podlaga za oprostitev plačila vrtca za otroke v črnih regijah zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19.

V regijah, kjer bodo vrtci odprti, pa bodo starši otrok, ki so vpisani v vrtce, za vrtec morali plačevati, saj ni pravne podlage, da bi bili plačila oproščeni, so navedli na ministrstvu.

Omenjeni interventni zakon sicer med drugim določa, da so starši, katerih otroci zaradi ukrepa o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ne obiskujejo vrtca, za čas, ko otrok ne obiskuje vrtca, oproščeni plačila. Izpad plačil staršev se prizna za čas trajanja ukrepa o prepovedi zbiranja, za dneve odsotnosti, ko otroci niso obiskovali vrtca, v višini znižanega plačila staršev za vrtec, ki jim je določeno v skladu z odločbo pristojnega centra za socialno delo.


< VLADA RS MINISTRSTVU ZA JAVNO UPRAVO NALOŽILA PRIPRAVO PREDLOGA IZHODIŠČ ZA PRENOVO PLAČNEGA SISTEMA JAVNEGA SEKTORJA