01.03.2011 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

KORISTNE INFORMACIJE O RAZPISIH, DELAVNICAH IN POROČILA

Ljubljana, 1.3.2011 - Program je Evropa za državljane je namenjen sofinanciranju mednarodnih projektov, katerih cilj je spodbuditi aktivno evropsko državljanstvo. S povezovanjem prebivalcev lokalnih skupnosti po Evropi ter mreženjem nevladnih in drugih organizacij, ki delujejo v okviru civilne družbe, želi Evropska unija izboljšati sodelovanje civilne družbe pri oblikovanju Evrope.
 
Pripravili so naslednje razpise:


1. Program Evropa za državljane

Naslednji rok za oddajo prijavnic za program Evropa za državljane je 1. junij 2011.

Ukrepi, za katere velja prijavni rok, so:

Akcija 1, ukrep 1.1: Srečanje prebivalcev na podlagi pobratenja mest.

Akcija 1, ukrep 2.1: Projekti državljanov.

Akcija 1, ukrep 2.2: Podporni ukrepi.

Akcija 4: Aktivno evropsko spominjanje.

Prijavnice za akcijo 1, ukrep 1.1 ter akcijo 4 lahko najdete na spletni strani Izvajalske agencije EACEA

 

2. Dnevi usposabljanj za NVO 2011

Stičišče NVO osrednje Slovenije organizira dneve usposabljanj za NVO, ki se bodo odvijali med 11. in 13. marcem 2011 v Centru Harmonija v Mengšu (Linhartova 33, Mengeš). Namen usposabljanj je preko delavnic in predavanj pridobiti znanje za pravilno vodenje organizacije od sklicevanja sej, vodenja računovodstva, oddajanja poročil, pridobivanja sredstev na razpisih in s pomočjo fundraisinga, do učinkovitega komuniciranja preko različnih medijev.

 

E-prijava na dogodek poteka preko spletne strani www.srce-me-povezuje.si, kjer se lahko prijavite na posamezno delavnico, na sklop izobraževanj po dnevih ali pa se udeležite celotnega dogodka. Ker je število mest na predavanjih omejeno, pohitite s prijavo.

 

3. Delavnica »Pridobivanje sredstev in prijavljanje na razpise«

Delavnica je namenjena vsem, ki želijo bolje spoznati programe in razpise EU ter pridobivanje sredstev preko le-teh. Potekala bo 29. in 30. marca 2011. Na delavnici bodo udeleženci seznanjeni z možnostmi pridobitve sredstev iz nacionalnih in evropskih razpisov.

 

Spoznali bodo posebnosti financiranja iz razpisov ter pridobili ključno znanje za pripravo projektnega predloga.

Več o delavnici lahko najdete na: www.cnvos.si/education/id/123.

 

4. Projekt PRESTO za spodbujanje kolesarjenja v mestih in občinah

Projekt PRESTO (Promoting Cycling for Everyone as a Daily Transport Mode) se je razvil v okviru programa Evropske unije "Inteligentna energija - Evropa", katerega namen je občinam in mestom predstaviti kolesarjenje kot vsakodnevni način prevoza in tako prispevati k uresničevanju več ciljev: spodbujanje kolesarjenja, zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje, spodbujanje zdravega načina življenja idr.

 

Spodbujanje kolesarjanja v mestih in občinah prav tako temelji na ugotovitvah raziskav med evropskimi državljani, ki v veliki meri menijo, da so posledice prometa v mestih nevzdržne.

 

5. Dexia in CEMR sta objavila statistične podatke o evropskih lokalnih skupnostih Dexia in CEMR sta objavila nekaj ključnih statističnih podatkov o evropskih lokalnih skupnostih in regijah, ki vključujejo primerjalne organizacijske in finančne indikatorje.

 

Obravnavana statistika zajema približno 90.930 lokalnih in regionalnih evropskih oblasti, vključno z 89.700 občinami. V povprečju imajo evropske občine 5.580 prebivalcev, vendar se število spreminja glede na državo (npr. 1.680 prebivalcev na občino na čŒeškem do več kot 150.000 prebivalcev na občino v Veliki Britaniji).

 


< 122. REDNA SEJA VLADE