07.07.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

KOALICIJA O NADALJNJIH AKTIVNOSTIH POKRAJINSKE ZAKONODAJE

Potem, ko je v Sloveniji potekal posvetovalni referendum o pokrajinah, bo danes o slednjih govoril vrh koalicije. Predsednik vlade je namreč za danes ob 8. uri sklical sejo predsednikov strank in vodij poslanskih skupin koalicije, na kateri bodo obravnavali pokrajinsko zakonodajo.

Referendum je minil ob nekoliko manj kot 11-odstotni udeležbi. Na 11 od 13 območij so svojo pokrajino podprli, proti so bili v Osrednjeslovenski ter v Južnoprimorski regiji. Premier Janez Janša je po referendumu dejal, da rezultati kažejo, da so volivci v velikanski večini podprli predlog, glede udeležbe pa, da odločajo tisti, ki na referendum pridejo. Napovedal je, da bo vlada na podlagi rezultatov relativno enostavno pripravila posodobljen pokrajinski zemljevid. Tudi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar je dejal, da rezultate referenduma razume kot podporo predlogu in da glede na to ni pričakovati velikih odstopanj od predloga. O dveh pokrajin, kjer je večina glasovala proti predlagani pokrajini, je Žagar dejal, da bo potrebno poiskati ustrezno rešitev. Pri osrednjem delu Slovenije, kjer je bila predlagana velika Osrednjeslovenska pokrajina, je omenil delitev na dva dela, severni in južni. Za Primorsko je dejal, da je najbolj verjetno, da bo ostala rešitev, kot je bila predlagana, in ni pričakovati, da bi predlagali enotno Primorsko. V opozicijskih strankah pa so po referendumu opozarjali, da glede na nizko udeležbo na referendumu vlada ne bi smela vztrajati pri vložitvi zakona o ustanovitvi pokrajin.

< LETA 2009 V SLOVENIJI 15 REGIJSKIH CENTROV ZA RAVNANJE Z ODPADKI