27.07.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

JUTRI PRVA POLETNA IZREDNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA

27.07.2008, Ljubljana  - DZ bo jutri na izrednem zasedanju med drugim sprejemal novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Poslanci bodo razglasili tudi izide pokrajinskega referenduma. V prihodnjih tednih lahko pričakujemo še izredno sejo DZ na kateri bodo poslanci odločali o pokrajinah.

Po nujnem postopku  bo DZ sprejemal novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jo je minuli teden predlagala vlada. Novela naj bi natančneje opredelila prenos števila razredov napredovanja v nov plačni sistem ter s tem omogočila nemoten prehod v nov plačni sistem. Predlagatelji na bi tako odpravili možnost različnih razlag, kako se dosežena napredovanja po predpisih, ki so se uporabljali do prehoda v nov sistem, upoštevajo v novem plačnem sistemu ter zato omejili prenos števila razredov napredovanja v nov plačni sistem. Predlogu nasprotujejo sindikati javnega sektorja, ki menijo, da pomeni spreminjanje osnov, ki so temelj vsem kolektivnim pogodbam, ki so jih po večletnih pogajanjih letos le podpisali. Sindikati opozarjajo tudi na nevarnost, da bi se zaradi sprememb podaljšal rok za prehod na nov plačni sistem, saj že zdaj mnogi delodajalci trdijo, da je časa za izplačilo plač po novem premalo. Socialni demokrati pa predlagajo, da se predlog umakne z dnevnega reda seje, saj so prepričani, da posega v pridobljene pravice javnih uslužbencev, ki so plod dolgotrajnih pogajanj ter doseženega in nedavno podpisanega dogovora o vsebini kolektivnih pogodb med socialnimi partnerji. Državni zbor bo na seji tudi razglasil izide posvetovalnega referenduma o ustanovitvi pokrajin. Poročilo o izidu glasovanja kaže, da so se volivci ob 10,94-odstotni udeležbi v 11 referendumskih območjih izrekli za predvideno pokrajino, le v predvideni Osrednjeslovenski in Južnoprimorski so glasovali proti.

< PREDSTAVITEV DRUGE GENERACIJE PREDPISOV RAZPISOV PRPRS ZA OBDOBJE OD 2007-2013