19.11.2008 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

JE SPREMEMBA SISTEMA ČRPANJA EVROPSKIH SREDSTEV SMISELNA?

Ljubljana, 19. 11.2008 - Dosedanji minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar je na novega predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja danes naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil prepričanje, da Slovenija ne potrebuje nikakršnih sistemskih sprememb na področju črpanja evropskih sredstev.


 

Za pismo Pahorju se je Žagar odločil na podlagi vsebine koalicijskega sporazuma nove vlade in napovedi posameznih ministrov na zaslišanjih, iz katerih je moč sklepati, da se na področju črpanja evropskih sredstev obetajo sistemske spremembe.

 

To po ocenah Žagarja očitno izhaja iz popolnoma napačnih predpostavk še iz predvolilnega časa, kjer se je poskušalo Slovenijo prikazati kot državo, ki je neuspešna na tem področju. "To seveda ne drži. Po vseh konkretnih in preverljivih podatkih je Slovenija na področju črpanja med vodilnimi državami članicami," je zatrdil minister. Ob tem je navedel podatke Evropske komisije, po katerih ima Slovenija v tem trenutku na področju Evropskega sklada za regionalni razvoj porabljenih 95 odstotkov sredstev in je na prvem mestu tako med starimi kot med novimi članicami EU za preteklo programsko obdobje 2004-2006. Na področju kmetijstva in ribištva je porabljenih okrog 90 odstotkov sredstev, nekoliko slabše pa je črpanje na področju Evropskega socialnega sklada (78 odstotkov), a to zaradi težav, ki izvirajo še iz obdobja prejšnje vlade.

 

Na področju Kohezijskega sklada je v tem trenutku porabljenih več kot 60 odstotkov sredstev, v celoti pa jih je treba porabiti do konca leta 2010. Slovenija je po trditvah Žagarja uspešna tudi pri izvajanju novega programskega obdobja 2007-2013. "Po zaključku finančnih pogajanj, v okviru katerih smo si izpogajali 4,2 milijarde evrov iz naslova kohezijske politike, kar pomeni približno 3,5-kratno povečanje v primerjavi s preteklim obdobjem, smo v najkrajšem možnem času in celo med prvimi izpeljali vse potrebne postopke," je pojasnil. Takoj po zaključku pogajanj z Evropsko komisijo o operativnih programih so pristopili k angažiranju sredstev na razpisih, tako da imajo v tem trenutku razpisanih sredstev oz. potrjenih projektov za okrog 1,5 milijarde evrov v okviru vseh operativnih programov.

 

Uspešnost Slovenije je potrdila tudi Evropska komisija, zato po besedah Žagarja nikakor ni mogoče govoriti, da je Slovenija pri črpanju sredstev EU neuspešna in neučinkovita. "Razprave o 'slabem črpanju' evropskih sredstev v Sloveniji, v katerih se izraža skrb o stanju na tem področju, so zavajajoče in neresnične," je zatrdil. Sam je prepričan, da Slovenija v tem trenutku ne potrebuje nikakršnih sistemskih sprememb na področju črpanja evropskih sredstev, temveč zagotovilo, da bodo že utečeni postopki tekoče tekli in da se bodo sprotno odpravljale težave, ki se pojavijo v sami implementaciji. "Ĺ e več, posegi v sistem, ki se napovedujejo v koalicijskem sporazumu, lahko dejansko ogrozijo črpanje evropskih sredstev in tvegajo izgubo okrog ene milijarde evrov ob še dodatnih administrativnih stroških, ki tudi gredo v milijone evrov," je pojasnil.

 

Žagar trdi, da ni potrebno radikalno spreminjati sistema, temveč morajo vključene institucije (resorna ministrstva in ustrezne službe) še naprej odgovorno opravljati svoje delo, ki jim je bilo naloženo. "Ni namreč kriv sistem implementacije, če se na nekaterih področjih projekti ne izvajajo, kot bi si želeli. Postopke in pripravo projektov bi namreč morali pospešiti resorji, ki so zanje odgovorni," je dodal in še spomnil, da bi uresničitev številnih projektov stekla veliko hitreje, če bi bili v Sloveniji zaključili proces uvedbe pokrajin.

 

* * *


< POSOČJE BOGATEJŠE ZA CENTER ZA LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV