08.04.2020 Starost: 3 let

EVROPSKA KOMISIJA O NAČRTU RAHLJANJA OMEJEVALNIH UKREPOV ZARADI PANDEMIJE

Bruselj, 8. 4. 2020 - Evropska komisija bo danes razpravljala o načrtu rahljanja omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Njegovo sprejetje, ki je bilo predvideno za danes, pa je preložila za nedoločen čas. Izstopni načrt bo vključeval niz skupnih usmeritev za članice EU, ki naj bi preprečile spodkopavanje učinkov sprejetih ukrepov.

K pripravi usklajene izhodne strategije so konec marca pozvali voditelji članic unije. Von der Leynova je tedaj opozorila, da je nujno uskladiti ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb, zlasti glede omejevanja družbenih stikov, saj sicer tvegamo spodkopavanje učinkov sprejetih izrednih ukrepov.

Že pred tem je pomembnost opredelitve skupnih meril za postopno odpravljanje ukrepov za omejevanje družbenih stikov izpostavila evropska skupina strokovnjakov za svetovanje o koronavirusu, ki jo je vzpostavila komisija. Strokovnjaki so pozvali k usmeritvam EU in poudarili, da je pri pripravi teh meril pomembno upoštevati različne stopnje epidemije v članicah EU.

Nekatere članice že pripravljajo izhodne strategije, zato so skupne smernice nujne. Avstrija in Danska na primer že ukrepata v tej smeri. A kljub temu so sprejetje načrta v komisiji tik pred zdajci preložili. Neuradno se kot razlog omenja nezadovoljstvo Italije in Španije, ki danes podaljšujeta omejevalne ukrepe.

Tudi slovenski premier Janez Janša je v torek dejal, da se bodo lahko ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka. Med drugim preučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.

< POZIV MJU ZA PRIPRAVO PREDLOGOV ZA DRUGI "PROTIKORONA PAKET"