21.06.2013 Starost: 9 let
Kategorija: Novice

EVROPSKA KOMISIJA NAPOVEDALA UMIK VODE IZ KONCESIJ

Bruselj, 21. 6. 2013 - Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier bo predlagal umik vode iz predloga direktive o koncesijah, ki je naletel na precej negativen odziv v javnosti.


Kljub napovedanemu umiku pa komisar Michel Barnier vztraja, da komisija s tem ni skušala omogočiti privatizacije voda. Šlo naj bi le za poskus izboljšanja pravne varnosti naročnikov in pogodbenih izvajalcev, obenem pa bi s koncesijami zagotovili preglednost in enakopravno obravnavo na notranjem trgu.

 

Čeprav se komisija vseskozi otepa očitkov o poskusu privatizacije, pa javnosti ni prepričala. Med drugim je predlog privedel do prve državljanske pobude na evropski ravni, kjer je peticijo proti predlogu podpisalo 1,5 milijona državljanov EU-ja.

 

To je po mnenju Barniera dovolj dober razlog, da komisija z umikom državljanom dokaže, da jim je sposobna prisluhniti in pokazala željo po doseganju kompromisov, ki bodo sprejemljivi za javnost. Predlog o umiku vode iz direktive o koncesijah morajo zdaj potrditi še preostali komisarji in predsednik komisije Jose Manuel Barroso.

 

Sicer je predlog direktive o koncesijah precej kritik požel tudi v Sloveniji. Poleg Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, ki je sodeloval pri zbiranju podpisov, so predlogu nasprotovali tudi v parlamentarnem odboru za kmetijstvo.


< 14. REDNA SEJA VLADE RS