05.11.2014 Starost: 7 let

ENAJST OKOLJSKIH PROJEKTOV BO MORALO ŠE POČAKATI

Ljubljana, 5. novembra - Vlada si prizadeva 11 okoljskih projektov, ki že več kot leto dni čakajo na odločbe o črpanju evropskih sredstev, uvrstiti v novo programsko obdobje 2014-2020. V tekočem programskem obdobju denarja ni več, so na včerajšnji skupni seji odborov DZ povedali predstavniki vlade. Župani si želijo, da se projekti začnejo izvajati takoj.

S problematiko 11 okoljskih projektov, ki so pripravljeni za črpanje sredstev evropske kohezijske politike, a v programskem obdobju 2007-2013 zanje ni več denarja, so se včeraj na pobudo poslancev SDS seznanili člani štirih odborov DZ.

Gre za skupaj 236 milijonov evrov vredne projekte s področja oskrbe s pitno vodo in čiščenja odpadnih voda, načrtovane v 34 občinah, za katere so pobudniki seje predlagali, naj se jim vsaj minimalna sredstva zagotovi že iz sredstev programskega obdobja 2007-2013, zatem pa se jih uvrsti v novo programsko obdobje do leta 2020.

Vendar denarja po besedah državne sekretarke v službi vlade za razvoj Alenke Smerkolj ni več, kar sta potrdila tudi okoljska ministrica Irena Majcen in finančni minister Dušan Mramor. "Programsko obdobje 2007-2013 je več kot zaprto, dodeljena so vsa sredstva in še več kot to," je dejal Mramor.

Ne le, da bo Slovenija počrpala vsa sredstva iz starega programskega obdobja, do konca leta 2015 bo imela celo za 185 milijonov evrov presežka porabe sredstev za izvajanje evropske kohezijske politike nad njenimi pravicami črpanja. Ta denar bo treba zagotoviti iz državnega proračuna, s tega vidika torej ni nobenega prostora več, je povedal Mramor.

"Nehajmo sanjati o perspektivi 2007-2013, tega denarja v proračunu za leto 2015 ni," je Mramorjeve besede ponovila Smerkoljeva. Edina možnost za takojšno zagotovitev denarja kateremu od čakajočih projektov bi bila, če bi tiste občine, ki ne bodo uspele dokončati svojih že potekajočih projektov, te razdelile na faze in jih deloma prenesle v novo programsko obdobje. S tem bi ostalo nekaj denarja, ki bi ga lahko prerazporedili drugam.

Medtem ko je podpredsedniku Skupnosti občin Slovenije Leu Kremžarju zadostovalo zagotovilo, da se bo omenjenih 11 okoljskih projektov uvrstilo v novo programsko obdobje, pa je predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj pozval, naj se vendarle začnejo izvajati takoj.

Tako Smrdelj kot tudi več poslancev in številni župani, ki so se udeležili skupne seje odborov DZ za gospodarstvo, za infrastrukturo, okolje in prostor, za finance in monetarno politiko ter za zadeve EU, so soglašali s predlogom SDS, naj se vsaj prva faza teh projektov potrdi še v starem programskem obdobju.

Prebivalci namreč že dolgo čakajo na izboljšanje okoljske infrastrukture, poleg tega imajo izbrani izvajalci težave s podaljševanje bančnih garancij in občinam grozijo s tožbami. Dodatno je občine v negotov finančni položaj postavila prejšnja vlada, ki jim je junija predlagala, naj ne čakajo in kar začnejo izvajati te projekte z lastnimi sredstvi.

Vendar člani odborov niso potrdili predloga SDS o priporočilu vladi, naj zagotovi vsaj nekaj denarja, ki bi omogočil takojšen začetek investicij. Vladi so zgolj priporočili, naj naredi vse potrebno za uvrstitev omejenih 11 projektov v novo programsko obdobje 2014-2020.

Da se s tem ukvarjajo, so na seji zatrjevali vsi predstavniki vlade. Pri tem pa je Smerkoljeva opozorila še na potrebo po potrditvi vseh programskih dokumentov. Partnerski sporazum je Evropska komisija že potrdila, operativni program pa morata najprej odobriti sveta obeh kohezijskih regij, šele zatem ga bo lahko potrdila tudi vlada in poslala v Bruselj.

Če bomo imeli le teden dni zamude, potem denarja iz EU tudi še prihodnje leto ne bo, je opozorila Smerkoljeva. A po  razpravi sodeč, operativni program na petkovih sejah svetov kohezijskih regij ne bo z lahkoto potrjen. Kot je opozoril Smrdelj, bo morala vlada odgovoriti na še kar nekaj vprašanj županov. (vir: STA)

< PREDSTAVNIKI ZDRUŽENJ OBČIN IN FINANČNEGA MINISTRSTVA V SREDO O SPREMEMBAH PRORAČUNA 2015