23.06.2017 Starost: 3 let

DZ POTRDIL POVPREČNINO ZA 2017 V VIŠINI 533,50 EVROV

Ljubljana, 23. 6. 2017 - 31. redna seja Državnega zbora RS je bila od 19. do 22. junija 2017. Poslanke in poslanci so po vetu Državnega sveta RS ponovno potrdili novelo Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, sprejet je bi tudi nov Zakon o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča. Kot primerne za nadaljnjo obravnavo pa je DZ potrdil Predlog zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, Predlog gradbenega zakona ter predlog novele Zakona o socialnem varstvu.

Novela Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 (ZIPRS1718-A)

Povprečnina za občine za letos se bo povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja naprej. Dvig povprečnine sledi obljubi zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. Državni proračun bo dvig povprečnin stal 7,2 milijona evrov.

Takšni višini smo nasprotovali v občinskih združenjih, kjer smo opozarjali, da takšna povprečnina ne pokriva dejanskih stroškov lokalnih skupnosti. Državni svet pa je na sprejeto novelo vložil veto. Državni svetniki so namreč opozarjali, da povprečnina v celoti ne pokriva večjih stroškov dela javnih uslužbencev. Poleg tega pa omenjeni dvig povprečnine ne upošteva raznolikosti občin in s tem njihovih različnih finančnih potreb.

Celoten pregled 31. seje DZ je dostopen tukaj.

< USKLAJEVALNI SESTANEK GLEDE PREDLOGOV NOVEL ZLS IN ZLV