19.05.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

DZ - POSVETOVALNI REFERENDUM O POKRAJINAH BO

Ob obstrukciji vseh opozicijskih poslanskih skupin je bil v državnem zboru sprejet predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Predlog je podprlo 44 poslank in poslancev, dva pa sta bila proti. Sedaj  mora odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pripraviti odlok o razpisu referenduma. Seja odbora bo sklicana v torek zjutraj, in sicer naj bi sledila končanemu torkovemu delu zasedanja DZ.

Žnidaršič (DESUS) je po 45-minutni prekinitvi seje pojasnil, da tudi daljše posvetovanje ni pomagalo, da bi poenotili stališča, morda tudi zato, ker niso mogli vzpostaviti stika s predsednikom stranke, da bi se posvetovali tudi z njim. "Tako ostaja napovedana možnost, da vsak glasuje po svoji vesti," je dodal. V poslanskih skupinah LDS, Zares, SD in Lipa pa so se pred glasovanjem v napovedi obstrukcije pridružili SNS, ki je že v razpravi napovedala, da pri glasovanju ne bo sodelovala. Pri odločanju o takšnem referendumu namreč niso želeli sodelovati, zgolj nasprotovanje pa po njihovem ni dovolj. Kot so opozarjali, bodo tisti, ki bodo obsedeli v dvorani, tudi če bodo proti, pripomogli k temu, da referendum bo. Predsednik DZ France Cukjati je napovedal, da bo moral sedaj odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pripraviti odlok o razpisu referenduma (ta določa samo referendumsko vprašanje), DZ pa naj bi o njem odločal po končanih glasovanjih v torek. Predsednik odbora Franc Jazbec  pa je za  pojasnil, da bo seja odbora sklicana v torek zjutraj, in sicer naj bi sledila po končanem torkovem delu zasedanja DZ.

< DZ O POMEMBNIH ZAKONIH S PODROČJA LOKALNE SAMOUPRAVE