15.07.2022 Starost: 325 dni

DZ NASLEDNJI TEDEN O DOLGOTRAJNI OSKRBI

Ljubljana, 15. 7.2022 - Poslanci se bodo prihodnji četrtek sestali na še eni izredni seji, na kateri bodo obravnavali predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, je danes sklenil kolegij predsednice DZ.


Vlada je sicer na četrtkovi seji izdala odlok o ukinitvi urada za demografijo, ki je začel delovati jeseni 2021. Njegove pristojnosti seli na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ob tem pa je predlagala tudi preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi na april 2024, v vmesnem času pa bo pripravila nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov.

Kot utemeljujejo, je trenutna vsebina zakona in podzakonskih aktov pomanjkljiva ter ne omogoča izvajanja v praksi, zato je nujno in neodložljivo, da se datum izvajanja zakona, ki zadeva velik del populacije in ima velike finančne učinke, zamakne.

Vlada tako DZ predlaga, da predlog novele obravnava po nujnem postopku, kar je danes potrdil tudi kolegij predsednice DZ. Obravnavi po nujnem postopku so sicer nasprotovali v opozicijskih SDS in NSi.


< DZ POVZEL DOPOLNILO ZOS PRI SPREJEMNAJU ZAKONA O NUJNIH UKREPIH ZA ZAGOTOVITEV STABILNOSTI ZDRAVSTVENEGA SISTEMA