27.06.2022 Starost: 337 dni

DZ MED DRUGIM O PREDLOGU ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH

Ljubljana, 27. 6. 2022 – Državni zbor na izredni seji obravnava predlog novele zakona o nalezljivih boleznih.


Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga v zakonodajni postopek vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga, strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. Poleg tega uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval.

 

Predlog ne uvaja obveznega cepljenja proti covidu-19, prav tako ne predvideva dodatnega zapiranja šol in ne nalaga obveznega nošenja mask v šolah. Ne uvaja niti novih prekrškovnih postopkov ali glob, ampak nekatere celo črta, navajajo predlagatelji.

 

Predlog se po njihovih pojasnilih zgleduje po nekaterih tujih praksah. Parlamentarni nadzor so po tem zgledu v predlog vključili zato, da vlada v primeru epidemije nalezljive bolezni ne bi bila edini organ, ki bi odločal o posegih v človekove pravice.

 

Osnovni namen predloga je sicer slediti odločbi ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da zakon v nekaterih delih ni skladen z ustavo,

 

Na dnevnem redu je tudi približno 40 zakonskih predlogov opozicijskih SDS in NSi, pa tudi predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V skladu s predlogom sprememb, ki jih je v zakonodajni postopek vložila SDS, prispevek RTV ne bi bil več obvezen, ampak bi se fizične in pravne osebe same odločile, ali ga želijo plačevati in v kakšni višini. Vprašanje na referendumu bi se glasilo: Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka RTV?. Odbor DZ za kulturo je predlog za referendum sicer zavrnil.


< UMRL ŽUPAN OBČINE KOSTANJEVICA NA KRKI LADKO PETRETIČ