05.05.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

DZ LOČENO O OBČINAH ANKARAN IN MIRNA

Koper, 05.05.2010 - Skupina petih poslancev je danes v postopek vložila nova predloga zakonov o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Med podpisanimi so poleg Jurija (Zares) še njegov strankarski kolega Franci Kek, Anton Anderlič iz LDS, Renata Brunskole iz SD in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič.

Po mnenju prvopodpisanega pod predlogom o ustanovitvi občine Mirna Antona Anderliča so se za vložitev ločenih zakonov odločili tudi zato, ker so želeli preprečiti, da postane Mirna kolateralna škoda v primeru, da zakon ne bi bil sprejet zaradi nasprotovanja ustanovitvi občine Ankaran. Glede občine Mirna večjih pomislekov že ob prvem glasovanju v DZ ni bilo, je pojasnil Anderlič.

Sicer pa je Juri poudaril, da tudi glede Ankarana še ni ničesar odločenega. "Ob zadnjem glasovanju je marsikateri poslanec videl, koliko manipulacij je bilo, da bi se preprečilo ustanovitev občine Ankaran, in zato glasoval drugače kot prvič," je dejal.

Ker se je pod zahtevo za sklic izredne seje podpisala več kot četrtina poslancev, bo DZ bo o ustanovitvi obeh občin na dveh ločenih izrednih sejah najverjetneje odločal v prihodnjih 15 dneh. Zahtevo za izredni seji bodo po Jurijevih napovedih vložili v sredo. Ĺ e pred glasovanjem v DZ bosta morala predloga obeh zakonov v obravnavno na državnozborski odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Po besedah Anderliča ni pričakovati, da bi se morali v postopku sprejemanja zakona na referendumu ponovno izreči prebivalci obeh krajev. "Mislim, da bi bil to absurd," je dejal. Od sprejemanja prejšnje novele se ni po njegovem namreč nič spremenilo.

"Veseli smo, da je skupina poslancev prišla do tega, da se omogoči ponovno glasovanje," je dejal vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik. V pobudi so po njegovih besedah prepričani, da bodo poslanci ob ponovnem glasovanju zakon o ustanovitvi občine Ankaran podprli.

Za sprejetje zakona bo tokrat, tako kot ob prvem odločanju o ustanovitvi obeh občin, potrebna navadna večina poslancev. Ponovnega veta državnega sveta tudi zaradi ustavne pritožbe, ki sta jo vložili krajevna skupnost Ankaran in Mirna, Strmčnik ne pričakuje. Sicer pa v primeru, da bi bilo za sprejem ponovno potrebnih 46 glasov, en glas ne bo izostal, napoveduje.

V krajevni skupnosti Mirna odločitev poslancev podpirajo, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica sveta krajevne skupnosti Barica Kraljevski. Kot je še zapisala, je bila volja prebivalcev jasno in odločno izražena na posvetovalnem referendumu novembra lani. Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš pa je izrazil pričakovanje, da bo odločitev prebivalcev za samostojno občino upoštevana.
Poslanci bodo o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna odločali ponovno, tokrat v obliki dveh ločenih zakonov. Skupina petih poslancev je danes v postopek vložila nova predloga zakonov o ustanovitvi omenjenih občin.

< ŽUPANI ZA VEČ KOT 20-ODSTOTNO ZMANJŠANJE IZPOSTOV CO2