05.03.2010 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

DZ DANES O POKRAJNAH

Ljubljana, 5. marca - Poslanke in poslanci bodo danes  razpravljali o pokrajinskih zakonih, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina opozicijske SDS. V koaliciji jim niso naklonjeni, vlada ugotavlja, da le povzemajo v prejšnjem mandatu pripravljene in tudi že zavrnjene rešitve.SDS je v DZ vložila paket šestih pokrajinskih zakonov, ki poleg določitve območij pokrajin med drugim urejajo področja njihovega financiranja, njihove organe in pristojnosti.

Gre za predloge zakonov o ustanovitvi pokrajin, o pokrajinah, o prenosu nalog v pristojnost pokrajin, o financiranju pokrajin, o volitvah v pokrajinah ter o volilnih enotah za volitve v prve pokrajinske svete.


Predlog je v veliki meri povzet po tistem, ki ga je pripravila prejšnja vlada - tudi glede števila pokrajin, kjer je predvidena delitev na 13 pokrajin ter poseben status Mestne občine Ljubljana. Dosedanja razprava kaže, da enotnosti ni prav pri številu in območjih pokrajin. Za to dvoje pa je v DZ potrebna dvotretjinska večina.


Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, ki se opira na mnenje strateškega sveta za regionalizacijo in decentralizacijo, se namreč zavzema za manjše število pokrajin.

V poslanskih skupinah je predstavljal predloge za tri, šest in osem pokrajin, pri čemer naj bi bili v koaliciji najbolj naklonjeni šestim. V opoziciji je predlog SDS blizu tudi SLS, SNS pa zagovarja "zgodovinsko" delitev na pet pokrajin.

DZ bo o zakonih danes opravil prvo branje. O tem, ali so primerni za nadaljnjo obravnavo, pa bo glasoval v ponedeljek.
 


< ZOS VLOŽILO ZAHTEVO ZA OCENO USTAVNOSTI 1. ODSTAVKA 39. ČLENA ZAKONA O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV ZA LETI 2010 IN 2011