18.04.2020 Starost: 221 dni

DVIG POVPREČNINE Z NOVIM SVEŽNJEM PROTIKORONSKIH UKREPOV

Ljubljana, 18. 4. 2020 - Vlada RS se je včeraj seznanila z osnutkom popravkov prvega in osnutkom drugega protikoronskega zakona. Oba bosta v DZ vložena po nujnem postopku. Premier Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bodo z njim omogočili dodatno likvidnost gospodarstvu in določili višjo povprečnino občinam. Po njegovih napovedih bo zakon do torka končan in sprejet na vladi. Povprečnina naj bi se tako v letu 2020 iz 589,11 eura povečala na 623,96 eura. Združenje občin Slovenije je v tem tednu ta in še nekatere druge predloge ponovno, z obširno obrazložitvijo, posredovalo predsedniku vlade. Upamo, da bo še kakšnen predlagan ukrep zajet v sedaj obravnavanem svežnju.

Vlada bo zakona poslala v DZ po nujnem postopku, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa in zmanjšanje njenega učinka na gospodarstvo, so sporočili iz Ukoma.  Kot so v sporočilu po seji vlade še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), osnutek popravkov t. i. mega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu zaradi nejasnosti, ki so se v zvezi z zakonom pojavile v praksi, dodatno opredeljuje nekatere rešitve.

Osnutek drugega mega zakona, ki bo osredotočen na interventni ukrep zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu, pa po navedbah vladnega urada "pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu". "Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest," so poudarili.

Iz gospodarstva medtem že prihajajo odzivi, da ima zakonski osnutek za zagotovitev likvidnosti gospodarstva številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežile uporabo ukrepov. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji, AmCham Slovenija in Britansko-slovenski gospodarski menijo, da je predvidena poroštvena shema majhna, delež državnega poroštva pa zelo nizek.

V pričakovanju novosti so tudi sindikati. Minister za delo Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci minuli teden napovedal, da bodo pri pri popravkih prejšnjih oziroma pripravi novih ukrepov upoštevali več njihovih predlogov. Med njimi je izpostavil krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela, torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi. Na podlagi predlogov sindikatov je napovedal tudi razširitev pomoči na skupine ranljivih posameznikov, ki jih prvi protikoronski zakon ni zajel. Po opozorilih sindikalnih organizacij je vlada sicer pozabila na samozaposlene, ki so zaradi varstva na skrajšanem delovniku, mnoge študente, honorarne delavce, osebne asistente, invalide, vojne veterane in številne druge.

Na predlog delodajalcev in sindikatov pa bodo, tako Cigler Kralj, razrahljali tudi v mega zakonu predvideno možnost sedemdnevne vrnitve čakajočih na delo, tako da ne bo več nujno, da bo šlo za zaporedne dneve, saj bo v nekaterih podjetjih lahko dela denimo manj. Predlogi ukrepov sicer prihajajo iz vseh vetrov, ne le iz vrst gospodarstva in sindikatov, temveč tudi drugih nevladnih organizacij, pa tudi iz opozicijskih in koalicijskih strank.

< ZOS VLADI OB PRIPRAVI NOVIH UKREPOV PONOVNO POSLAL PREDLOG KLJUČNIH UKREPOV MED DRUGIM NUJNI DVIG POBPREČNINE