22.04.2010 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

DVEH NOVIH OBČIN NE BO

Ljubljana, 22. 04.2010 - V državnem zboru je za vnovično potrditev zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna glasoval poslanec premalo. Za zakon, na katerega je državni svet 6. aprila izglasoval veto, je namreč danes glasovalo 45 poslank in poslancev, devet pa jih je bilo proti (65 navzočih).


Proti noveli zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katero bi določili ustanovitev občin Ankaran in Mirna, je glasovalo sedem poslank in poslancev SD ter poslanca narodnosti. Med tistimi, ki so se vzdržali, so prav tako prevladovali poslanci SD, vzdržali pa so se tudi po en poslanec Zaresa, DeSUS in SDS.
Razlog za veto državnega sveta je bilo predvsem nasprotovanje izločitvi občine Ankaran iz Mestne občine Koper (MOK). Argumente je poslankam in poslancem danes predstavil državni svetnik in koprski župan Boris Popovič. Med drugim je poudaril, da gre pri ustanovitvi nove občine za veliko več kot za zadovoljstvo ali nezadovoljstvo s trenutnim županom.
Po njegovih besedah gre za nacionalni interes, za vprašanje spoštovanja pravne države in pravic manjšine na multikulturnem in narodnostno mešanem območju, za vprašanje branika slovenstva na zahodni meji in pogajalskih moči ter pozicije države Slovenije v pogovorih s sosednjo Italijo, pa tudi za vprašanje bodočega razvoja države.
Pred glasovanjem, v predstavitvi stališč poslanskih skupin, so podporo zakonu ob vnovičnem glasovanju napovedovali v opozicijskih SDS in SLS, pa tudi SNS in koalicijski LDS. Večinoma so poudarjali, da ob predhodnem postopku in izraženi volji ljudi na referendumu drugače ni moč ravnati, protiargumenti pa jih niso prepričali.
V koalicijskih poslanskih skupinah Zares, SD in DeSUS pa so pojasnili, da so mnenja poslank in poslancev deljena. Med razlogi proti je bilo omenjeno načelno nasprotovanje nadaljnjemu drobljenju Slovenije na manjše občine, posamezni poslanci pa so opozarjali tudi na škodljive posledice takšnega posega v koprsko občino in menili, da je treba nezadovoljstvo z županom reševati na drug način, na volitvah.


< REGIJSKA DELAVNICA "KAKO DO DENARJA EVROPSKEGA SOCIALNEGA SKLADA?"