20.03.2019 Starost: 4 let

DRŽAVNI ZBOR PONOVNO POTRDIL NOVELO ZIPRS

Ljubljana, 20.3.2019 - Državni zbor RS je z 57 glasovi za in 26 proti ponovno potrdil novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna. Ponovno odločanje je zahteval državni svet, ki se ne strinja s preskromno odmerjenimi sredstvi za občine. Zaradi veta so bili tokrat potrebni glasovi absolutne večine poslancev.


Državni svetniki so odložilni veto na 6. marca sprejeto novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki ureja izvajanje istega dne sprejetega rebalansa, izglasovali prejšnji teden. Čeprav imajo občine zaradi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja višje stroške, pa jim novela ni zvišala povprečnine za leto 2019.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je očitke državnih svetnikov zavrnil kot neutemeljene. Novela zakona o izvrševanju proračuna ureja zgolj vsebine, ki so vezane na tehnično izvršitev rebalansa proračuna, višina povprečnine pa je bila določena že s prejšnjo različico zakona, je pojasnil. Spomnil je tudi na dogovor ob uskladitvi višine povprečnine novembra lani, da bo posebna delovna skupina preverila učinke zvišanja plač zaposlenih v javnem sektorju na višino stroškov občin ter predlagala spremembe zakonodaje, zato je minister Bertonclju veto državnih svetnikov ocenil za preuranjenega.

 

                                                   * * *

 


< DELEGACIJI ODBORA REGIJ IN SVETA EVROPE PRI MINISTRU RUDIJU MEDVEDU