17.07.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

DRŽAVNI ZBOR JE POTRDIL DRUGI REBALANS PRORAČUNA

Ljubljana, 17.07.09 - Poslanci DZ so včeraj po 12-urni razpravi potrdili vladni predlog drugega rebalansa državnega proračuna, s katerim se proračunski primanjkljaj povečuje na 1,850 milijarde evrov oz. na pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Zavrnili so vseh 27 predlogov dopolnil k rebalansu.Vlada je predlog drugega rebalansa letošnjega državnega proračuna sprejela 17. junija in ga nato vložila v državni zbor. Z rebalansom se proračunski primanjkljaj povečuje na 1,850 milijarde evrov oz. na pet odstotkov BDP, medtem ko naj bi javnofinančni primanjkljaj znašal 5,5 odstotka BDP.
V državni proračun se bo po novem letos predvidoma steklo 7,920 milijarde evrov, kar je 863 milijonov evrov manj od zdajšnjih načrtov in 617 milijonov evrov manj kot lani.
Odhodki pa se v primerjavi z veljavnim proračunom zmanjšujejo za 157 milijonov evrov na 9,760 milijarde evrov. Zagotavlja se tudi prenos dodatnih 125 milijonov evrov v pokojninsko blagajno zaradi izpada vplačil v omenjeno blagajno v luči gospodarske krize.
Glavni razlog za sprejem drugega rebalansa so po pojasnilih ministra za finance Franca Križaniča drugačna gibanja proračunskih prihodkov od napovedanih, drugačne napovedi makroekonomskih agregatov, drugačni pričakovani prihodki v pokojninski blagajni in posledično večji transferni odhodki v pokojninsko blagajno v višini 125 milijonov evrov, spremembe nekaterih ukrepov za blaženje krize ter novo ravnovesje med pričakovanimi prihodki in najvišjimi možnimi odhodki ob višjem proračunskem primanjkljaju.
Premier Borut Pahor pa je drugi rebalans proračuna označil za dobrega, prerazporeditev izdatkov pa glede na spremenjene razmere optimalna.
Poslanci so zavrnili vseh 27 predlaganih dopolnil, večinoma s strani opozicije, tri pa je predlagala tudi skupina koalicijskih poslancev Anton Rop (SD), Vito Rožej (Zares), Anton Anderlič (LDS).


< 36. SEJA VLADE