21.12.2016 Starost: 6 let

DRŽAVNI SVET IZGLASOVAL VETO NA INSTITUT ODPOKLICA ŽUPANA

Ljubljana, 20. 12. 2016 - Državni svet RS je z 20 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na novelo Zakona o lokalni samoupravi, ki uzakonja možnost odpoklica župana med mandatom. Predlog veta je vložila interesna skupina lokalnih interesov. K vetu pa smo državne svetnike pozvali tudi v Združenju občin Slovenije.

15. decembra je Državni zbor RS s 45 glasovi za in 19 proti sprejel novelo Zakona o lokalni samoupravi in s tem uzakonil možnost odpoklica župana med mandatom. Noveli so izrekli podporo poslanci SMC, DeSUS in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi.

Državni svet je noveli nasprotoval že v okviru zakonodajnega postopka, saj meni, da je sistem lokalne samouprave stabilen, kar pa bi institut odpoklica župana lahko ogrozil, je spomnil vodja interesne skupine lokalnih interesov Milan Ozimič. Po njegovih besedah novela v ničemer ne rešuje problematike nezadovoljstva volivcev z delom župana.

Ozimič je izpostavil, da so s predlogom veta prisluhnili zaskrbljenosti združenja občin, skupnosti občin in združenja mestnih občin, da se bo institut odpoklica župana zlorabljal v politične namene. Opozoril je, da se župana lahko razreši iz krivdnih razlogov, kar ureja zakon v 90. b členu, ne bi pa smeli po njegovih besedah razrešitvi botrovati politični razlogi ali županovi nepopularni ukrepi.

V svetniški razpravi je bilo večkrat slišati tudi poziv k celoviti in enoviti ureditvi vprašanja politične odgovornosti funkcionarjev tako na državni kot lokalni ravni. Ob tem so svetniki izpostavili, da so poleg predsednika republike župani edini funkcionarji, ki jih volivci izvolijo neposredno po sistemu absolutne večine.

Svetnike je tudi zmotilo, da novela volivcem daje možnost odpoklica župana med mandatom, ne pa tudi možnosti odpoklica drugih izvoljenih občinskih funkcionarjev, torej občinskih svetnikov. Ključne odločitve, kot je npr. proračun, pa sprejema prav občinski svet kot glavni organ odločanja in ne župan, so dodali razpravljavci.

Kljub izglasovanemu vetu vendarle kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva, saj so jo še enkrat napovedali v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za absolutno večino 46 poslanskih glasov, ki je potrebna po vetu. Proti noveli ostajajo v koalicijski SD.

< MIZŠ PRIPRAVLJA ŠTEVILNE ZAKONSKE SPREMEMBE