19.07.2013 Starost: 10 let

BRUSELJ SLOVENIJI ZAMRZNIL DEL IZPLAČIL EVROPSKIH SREDSTEV

Ljubljana, 18. 7. 2013 - Potem ko je Evropska komisija maja zamrznila del izplačil evropskih sredstev, na ministrstvu za gospodarstvo zagotavljajo, da zamrznitev ni ovira pri izvajanju evropskih programov. Projekti tečejo nemoteno, v teku je za 500 milijonov investicijskih projektov s področja okolja in nekaj manj s področja prometa, so danes zatrdili na ministrstvu.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad ter ostala ministrstva nemoteno izvajajo projekte kohezijske politike, so sporočili z ministrstva. Sredstva iz bruseljske blagajne so za pokritje EU dela namreč na razpolago na podračunu Banke Slovenije. "Na tem podračunu imamo namreč naložena EU sredstva in ta zadoščajo za pokritje EU dela vsaj do konca letošnjega poletja," so poudarili.

"Projekti tako tečejo nemoteno, še več, v teku je za 500 milijonov evrov investicijskih projektov s področja okolja in nekaj manj s področja prometa, ki bodo pomembno vplivali na gospodarski zagon in rast na kratek rok," so pojasnili.

Sicer pa je Slovenija v začetku julija Evropski komisiji poslala odgovor na zamrznitev sredstev, skupaj z akcijskim načrtom, iz katerega je po navedbah ministrstva razvidno, da "smo izvedli vse korektivne ukrepe, zahtevane s strani Evropske komisije". Ministrstvo pozitiven odgovor komisije in posledično sprostitev sredstev pričakuje do konca poletja.

Po pojasnilih ministrstva je zamrznitev posledica ugotovitev nacionalnega revizijskega organa, torej urada za nadzor proračuna, pri nadzoru izdatkov, prijavljenih na Evropsko komisijo v letu 2011.

"Glede na to, da je bila dvoodstotna stopnja napake, ki je po merilih Evropske komisije še dovoljena za določen obseg nepravilnosti, presežena, je komisija predlagala finančni popravek v višini 14,5 milijona evrov," so še navedli na ministrstvu. Kot so pojasnili, največji delež napak izvira iz dveh sumov goljufij, in sicer na enem projektu iz naslova raziskovalno investicijskih aktivnosti in enem projektu investicij v turistično infrastrukturo.

Po poročanju medijev je komisija zamrznila izplačilo 242 milijonov evrov, potem ko je urad za nadzor proračuna za leto 2011 ugotovil za 4,5 milijona evrov goljufij.  Pri 71 pregledanih evropskih projektih je nepravilnosti ugotovil pri 34.

< VLADA NE PODPIRA PREDLOGA NOVELE ZAKONA O JAVNIH USLUŽBENCIH