06.11.2015 Starost: 1 let

ASISTENT ZA VSE OBČINE

Ljubljana, 6. 11. 2015 - Združenje občin Slovenije je leta 2013 v sodelovanju z nekaj občinami in Inštitutom "Jožef Štefan, kot vodilnim ravijalcem vpeljalo inteligentno komunikacijo za občane - sistem preko spleta in pametnih mobilnih naperav (iOS, Android, BlackBerry in Windows Phone) nudi informacije v naravnem jeziku.

V prvem letu projekta je sistem Asistent vpeljalo 12 občin (Dobrova – Polhov Gradec, Litija, Ljubljana, Log – Dragomer, Mengeš, Pivka, Podvelka, Slovenj Gradec, Trbovlje, Vodice, Vransko, Šentjur, Združenje občin Slovenije). Izvedeni sta bili tudi dve delavnici namenjeni poučevanju uporabe sistema.

Institut "Jožef Stefan" je letos dogradil sistem, in sicer je avtomatsko zgradil asistente tudi za preostale občine, skupaj torej več kot 200 občin. Seznam in zemljevid vseh asistentov za občine se nahaja TUhttp://www.projekt-asistent.si/asistenti-za-obcine/index.php/obcine-3/. Zgrajen je tudi meta-asistent, ki zna vpraševati asistente posameznih občin (preko 200) in še druge asistente.

Občine lahko asistenta na svoje spletne strani najležje naložijo tako, da na seznamu poiščjo svojo občino, kopirajo povezavo in jo vključijo na lastno spletno stran. Primer uporabe si lahko ogledate na spletnih straneh občin, ki Asistenta že imajo (ikona "Virtualni asistent") in primer si lahko ogledate TU.

Izgled in vsebina asistenta se lahko spremeni na skrbniških spletnih straneh, do katerih lahko pridete tako, da spletnemu naslovu vašega asistenta dodate še "/admin" - projekt-asistent.si/ime_obcine/admin

Za prijavo uporabite uporabniško ime admin in za geslo admin. Svetujemo vam, da geslo po prvi prijavi spremenite.

Na spletni strani projekta se nahajajo tudi navodila za delo in video vodiči, ki so dostopni TU. Uporabniki lahko popravke enostavno vgradijo sami (podobno kot v Word-u), tako kot je prikazano v navodilih. V kolikor bo s strani občin izkazan interes, bomo pristopilik organizaciji delavnice.

Možnost, da bo vsaka občina dobila svoj program za komunikacijo v naravnem jeziku, se zdi kot znanstvena fantastika. Da vas ne bo strah, velja omeniti, da je umetna inteligenca le delno sposobna odgovarjati kot človek, da potrebuje še kar nekaj časa za resnično približevanje ljudem. Vseeno gre napredek skokovito naprej in slovenske občine temu intenzivno sledimo in sodelujemo v tovrstnih projektih. Občanom lahko na ta način ponudimo informacijo v naravnem jeziku hitro in učinkovito 24ur na dan brez stroškov.

< POZIV URSZR OBČINAM Z NAMESTITVENIMI IN SPREJEMNIMI CENTRI