28.12.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

ALI BO NOV PLAČNI SISTEM V JAVNEM SEKTORJU ZAMRZNJEN?

Ljubljana, 28.12.2008 - Konfederacija sindikatov bo vztrajala pri izvedbi januarske uskladitve plač. Konfederacijo sindikatov javnega sektorja presenečajo napovedi o možni zamrznitvi januarskega dela uskladitve plač. Kot zatrjuje konfederacija, jim je bilo v začetku decembra zagotovljeno, da januarska uskladitev plač v javnem sektorju ni vprašljiva. Zato bodo na ponedeljkovem sestanku s premierom Borutom Pahorjem vztrajali pri njeni izvedbi.


 

Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), "v katero so vključeni sindikati s skupaj več kot 75.000 članicami in člani, kar je polovica vseh zaposlenih v javnem sektorju", opozarja, da ponedeljkovega sestanka s predsednikom vlade Borutom Pahorjem ni možno opredeliti kot začetek pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, je v stališčih pred ponedeljkovim sestankom s premierom zapisal predsednik KSJS Branimir Ĺ trukelj. Kot je poudaril, je srečanje lahko le informativne narave, saj vlada sindikatom, vključenim v KSJS, ni poslala nikakršnega predloga sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor. "čŒe želi vlada spremeniti kolektivno pogodbo za javni sektor, bi morala sindikatom s priporočeno pošto posredovati svoj obrazložen predlog, na katerega bi sindikati odgovorili v 60 dneh po prejemu predloga," je pojasnil.

 

Po Ĺ trukljevih besedah KSJS presenečajo napovedi o možni zamrznitvi januarskega dela uskladitve plač, "saj je bilo predsedstvu KSJS v začetku decembra na izredni seji Ekonomsko socialnega sveta, ko je predsednik vlade konfederacijam predstavljal ukrepe za ublažitev finančne in gospodarske krize, zagotovljeno, da januarska uskladitev plač v javnem sektorju ni vprašljiva". Pri njeni izvedbi bodo sindikati KSJS na ponedeljkovem sestanku s predsednikov vlade vztrajali, je poudaril predsednik KSJS in dodal, da bodo predstavniki sindikatov, članov KSJS, predsednika vlade na sestanku znova opozorili na dejstvo, da je plačni sistem nedomišljen in vzpostavlja nova nesorazmerja med delovnimi mesti, kar je treba odpraviti. "Konfederacija sindikatov javnega sektorja bo vztrajala, da je treba pred pogajanji - če jih bo vlada predlagala - ugotoviti, pod katerimi pogoji se bo štelo, da so spremembe kolektivne pogodbe veljavne," je še zapisal Ĺ trukelj v stališčih KSJS.

 

* * *


< PRAVICA DO DODATNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA ZA UPRAVIČENCE DO DENARNE SOCIALNE POMOČI