18.02.2011 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

AKCIJA: "STAR PAPIR ZA NOVO UPANJE"

Ljubljana, 17.2.2011 - Društvo Ekologi brez meja letošnjo pomlad organizira novo vseslovensko akcijo z nazivom "Star papir za novo upanje", v kateri bodo vrtci, šole, srednje šole, podjetja, javne organizacije zbirale star papir. Podjetje Dinos jim bo en dan v aprilu brezplačno zagotovilo zabojnik in prevoz zbranega papirja. Sredstva od zbranega papirja bodo v celoti namenjena v dobrodelne namene. V sklopu akcije želijo organizatorji povezati varstvo okolja in dobrodelnost ter znova združiti prebivalce Slovenije, da skupaj premaknemo meje mogočega. V sklopu projekta poteka nagradni natečaj, količina zbranega papirja pa se lahko spremlja na spletu.


Akcija "Star papir za novo upanje" bo po Sloveniji potekala v mesecu aprilu 2011. K zbiranju papirja organizatorji vabijo vse vrtce, osnovne in srednje šole, fakultete, zavode, pa tudi podjetja in javne organizacije, ki imajo namen pospraviti nakopičen star papir oziroma čistiti svoje arhive. Znesek od zbranega papirja bo razdeljen na dva sklada - sredstva iz prvega sklada bodo namenjena za humanitarni projekt v Sloveniji (50 %), iz drugega sklada pa se bo financirala gradnja izobraževalnega centra v državi Malavi v Afriki za otroke s posebnimi potrebami (50 %).

 

Po mnenju vodje projekta Anite Novak bo akcija "Star papir za novo upanje" posebna iz več razlogov: potekala bo na nacionalnem nivoju, otroke in mladostnike bo ozaveščala o pomembnosti varovanja okolja, hkrati pa spodbujala njihov čut za dobro in skrb za soljudi tako blizu kot daleč od sebe. Poleg tega imajo pri akciji izredno priložnost tudi podjetja in organizacije, ki lahko s sodelovanjem izkažejo svojo družbeno-okoljsko in etično odgovornost.

 

O akciji zbiranja starega papirja Podjetje za zbiranje, posredovanje, prevoz in predelavo odpadkov Dinos bo vsem šolam in vrtcem, ki se bodo prijavili na akcijo zbiranja starega papirja, v mesecu aprilu za en dan (po dogovoru) pripeljalo zabojnik za zbiranje papirja, v katerega bodo v otroci, učenci, dijaki oziroma odlagali star papir, prav tako pa bodo star papir lahko prinesli tudi ostali prebivalci kraja, pred tem pa lahko star papir zbirajo in hranijo doma. Akciji se lahko priključijo tudi podjetja in organizacije, ki se odločijo v okoljske in dobrodelne namene podariti svoje odvečne zaloge starega in arhivskega papirja. Tudi njim bo podjetje Dinos po predhodnem dogovoru v aprilu dostavilo zabojnik za zbiranje papirja in zagotovilo odvoz. Prijave na akcijo potekajo preko spletne prijave, in sicer od 18. februarja do 18. marca. Vzgojnoizobraževalna ustanova, ki bo zbrala največ starega papirja, bo za nagrado prejela koncert po lastni izbiri. Lokacije zbirnih točk za zabojnike in naraščajočo količino starega papirja bo mogoče spremljati preko zemljevida na spletni strani društva Ekologi brez meja.

 

O nagradnem natečaju Organizatorji si želijo, da bi akcija čim bolj pritegnila mladino, zato so odločitev, komu ponuditi pomoč v Sloveniji, prepustili njim. V ta namen bo v sklopu akcije zbiranja starega papirja organiziran nagradni natečaj za najboljši predlog. Mladina iz prijavljenih vzgojno-izobraževalnih ustanov bo lahko posredovala svoje ideje organizatorjem preko spletnega obrazca od 18. februarja do 18. marca, nato pa bo komisija, ki jo sestavljajo Petra Matos, predsednica društva Ekologi brez meja, Kristijan Mlinar, član uprave podjetja Dinos, in dr. Manca Košir, novinarka, sociologinja in publicistka, izbrala predlog, ki bo finančno podprt. Za transparentnost finančnih transakcij in poročila o porabi in nakazilih sredstev bo poskrbelo društvo Ekologi brez meja. Izobraževalna ustanova, ki bo prispevala najboljšo idejo, bo nagrajena s koncertom po izbiri zmagovalca. Rezultati akcije in natečaja bodo znani 15. maja 2011.

 

Akcijo podpirata tudi Ministrstvo za šolstvo in šport ter Zavod RS za šolstvo, ki bosta vzgojno-izobraževalne ustanove s pisnim povabilom pozvala k udeležbi.

Projekt lahko spremljate tudi na: ebm.si/p/star-papir/


< SEJA VLADE