21.09.2020 Starost: 68 dni

92. DOPISNA SEJA VLADE RS

Ljubljana, 21. 9. 2020 – Vlada RS je na svoji 92. redni seji med drugim izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ter Odlok o spremembi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Z odlokom se zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začasno določita uporaba zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Odlok začne veljati 19. 9. 2020.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

V Odloku se spreminja 2. člen, ki sedaj v 1. odstavku določa, da je ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih prepovedano. V 2. členu pa 2. odstavek določa, da je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. do 22.30 ure.

Določba v 2. členu, 2. odstavku se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in pijače. To velja tudi za gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo samo pijačo ali samo hrano. Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le od 6. do 22.30 ure.

Odlok začne veljati 21. septembra 2020.

Celoten povzetek 92. dopisne seje Vlade RS je na voljo TU.

< 32. REDNA SEJA VLADE RS